Спинерите – тоталната мания сред децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Fidget spinners

От няколко месеца те се превърнаха в тотален хит сред децата от цял свят. Тези странни джаджи, които се въртят между пръстите на ръцете постепенно завладяват и родителите.

Най-вероятно успехът им се дължи на твърдението, че действат успокояващо на нервната система и ни откъсват от забързаното ежедневие. Буквално за няколко месеца джет спинерите завладяха САЩ и цяла Европа, а интернет се напълни със забавни клипове, показващи как се борави с тях.

Детската играчка, към която все по-често посягат и възрастните, е изобретение на Катрин Хетингър от Флорида. Оказва се обаче, че тя няма да получи нито цент за него, тъй като пропуснала да поднови патента си, макар изработената от пластмаса, силикон и лагери джаджа да се оказа бизнес за милиони. Идеята да създаде въртящата се играчка хрумва на Хетингер, заради заболяване, което не й позволява да владее движенията на ръцете си и невъзможността да играе с малката си дъщеричка. Така се ражда идеята за играчка, представляваща диск, който се върти на пръста. Първоначално идеята не впечатлява нито един производител на детски играчки, до тази година, когато се превръща в тотален световен хит.

Манията се разпространява светкавично, първо в САЩ, а от тази пролет и в цяла Европа.

Хубавото на спинерите е, че са евтини и достъпни за всички. Масовото навлизане в ежедневието на децата обаче породи дебати относно употребата на играчката в училище  и постави въпроса дали не пречи на концентрацията им. Някои специалисти побързаха да я оневинят с твърдението, че спинерите са отлични помагачи за децата с аутизъм, които имат проблеми със съсредоточаването.

Мненията за ползите от играчката са разнопосочни, а мнозина смятат, че славата на играчката ще е до края на лятото.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,940 преглеждания

Comments are closed.