Спешни мерки за създаване на национална стратегия за ранно детско развитие

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

novorodeni-v-bolnica

Неправителствени организации и представители на Европейската комисия и Световната банка застанаха заедно зад идеята за създаването на единна национална стратегия за ранно детско развитие. Към настоящият момент у нас осем деца от хиляда умират, заради липса на адекватни социални и здравни грижи, което прави смъртността сред децата в България в пъти над средната за Европейския съюз.

Основните принципи за създаването на първата национална стратегия за ранно детско развитие, която да обедини усилията на всички страни в създаването и прилагането на политиките за подкрепа и закрила на децата, бяха обсъдени на организирана от фондация „За Нашите Деца“ кръгла маса в София.

„Смъртността сред децата до 1 г. у нас продължава да е далеч над нормата в Европейския съюз, за първи път от 17 г. стойността й се е увеличила. Близо 44% от българските деца живеят в риск от бедност и социално изключване, висок е броят на децата в обществена грижа и в грижа, не базирана на семейството. Според постигнатите в Барселона договорености между страните-членки на ЕС, обхвата в образование на децата от 4 г. до първи клас трябва да достигне 95%, в България този процент е 86.6 и ние са гордеем с това. Аз дълбоко се тревожа от статистиката за обхвата на децата от раждането до 3 г. възраст в ранна форма на грижа и образование. При договорена европейска цел 33%, в България той е едва 7%. Това означава, че страната ни се намира в много трудно положение, за измъкването от което е нужна много сериозна човешка енергия и ангажираност отвъд нормалните роли, които ние заемаме” заяви г-жа Шалапатова.

„Време е да преминем от проекти към политики и от политики към практики, защото са важни резултатите, важно е да обединим усилията си в създаването на стратегически документ, гарантиращ ранното детско развитие“, заяви служебният вицепремиер по социалната политика и министър на здравеопазването г-н Илко Семерджиев.

Подкрепа за усилията на фондация „За Нашите Деца“ и организациите от неправителствения сектор за създаването и прилагането на комплексен подход за ранно детско развитие, изрази посланикът на Кралство Нидерландия в България н. пр. Том ван Оорсхот. Той определи като ключово за ранното детско развитие приемането на Национална стратегия, и сподели опита на Холандия, където грижите за децата са отговорност на общините, и фокусът е върху превенцията, ранно разпознаване на проблемите, и подкрепа за децата и семействата.

„Европейската комисия горещо приветства инициативата на фондация „За Нашите Деца“ за разработване на цялостна Национална стратегия за ранно детско развитие в България, което ще бъде огромна крачка напред в подготовката за силите на глобализацията, цифровизацията и демографските промени, които в момента трансформират нашите общества“, заяви Джулиус оп де Беке, Генерална Дирекция „Заетост, Социални въпроси и Приобщаване“ към Европейската комисия.

Ранното детско развитие е водещ приоритет за Световната Банка заради множеството доказателства, които ясно показват, че то е ключът към успеха на човека в живота. Всеки долар, вложен в ранното детско развитие носи възвръщаемост от 6 до 17 долара, а при най-малките деца тя достига  25 %, заяви представителят на Световната банка – България Тони Томпсън. Той определи като амбициозни целите, които България си е поставила и изрази уважение към усилията на неправителствения сектор и правителството да прилагат политики за закрила на децата.

„Необходими са конкретни политики за осигуряване на достъп на семействата до персонализирани услуги, което ще гарантира ранното детско развитие на българските деца и аз съм убеден, че България има потенциала да постигне това“, каза г-н Томпсън.

Във форума участваха представители на НСОРБ, УНИЦЕФ, Национална мрежа за децата, Европейската комисия, над 50 експерта от неправителствения сектор, ключови държавни институции и местни власти.

Кръглата маса е част от усилията на фондацията за подкрепа на децата в най-ранна детска възраст и техните семейства и за въвеждането на интегриран подход в законодателството и политиките на държавата.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,043 преглеждания

Comments are closed.