Социалните мрежи съсипват самочувствието на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
deca-pishat-sms


Децата във Великобритания са измъчвани от самота и ниско самочувствие поради натиска на съвременния живот, твърди благотворителната фондация
ChildLine, която отбеляза своята 30-та годишнина.

Според организацията новите фактори като кибер тормоз и социалните медии се отразяват негативно на увереността на децата и самоуважението им.

От ChildLine предупреждават за поколение от „дълбоко нещастни“ младежи, измъчвани от страхове и притеснения, които не са съществували преди три десетилетия.

През 1986 г., когато започва да действа 24-часова гореща телефонна линия, най-големи опасения сред децата са били сексуалното насилие, семейните проблеми, физическото насилие и забременяването. Миналата година този набор от проблеми е подменен от семейните отношения, ниското самочувствие и нещастието, тормозът – включително кибер тормоз – и самонараняване. Деца съобщавали за своите опасения, предизвикани от техния имидж онлайн, събирането на приятели в социалните медии и желанието да копирате знаменитости в преследване на своята фикс идея за „перфектно“ тяло.

Изпълнителният директор на Национално дружество за предотвратяване на жестокостта към децата (НДПЖД) Питър Уонлес казва, че в резултат на хилядите телефонни разговори с ChildLine показват, че Великобритания е „нация с дълбоко нещастни деца“. Натискът да се справят с приятелите си и да имат перфектен живот онлайн се добавят към тъгата, която много млади хора изпитват всекидневно.

Според данните от последните проучвания на ChildLine момичетата са по-уязвими от момчетата да бъдат засегнати от ниско самочувствие и липса на щастие.

Източник: www.novini.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,092 преглеждания

Comments are closed.