• Няма категории

Шаранът – 3 рецепти за Никулден

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
mcri8841

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пълнен шаран с орехи, ориз и стафиди

Продукти:

1 1/4 кг шаран
200 г ориз
3 глави лук
1 връзка пресен лук
60 г орехи
60 г стафиди
1 ч.л. мащерка
1 щип. черен пипер
сол
4 с.л. олио
1 к.ч. вода
магданоз
Рецепта:

Стафидите (60 г) се накисват във вряла вода за десетина минути. През това време 1/3 от лука (3 глави) се нарязва на ситни кубчета и се задушава в дълбок тиган с олио (4 с.л.). Щом лукът се позлати, се добавя измитият ориз (200 г) и се пържи, докато стане прозрачен. След това към него се добавят подправките – черен пипер (1 щип.), сол, мащерка (1 ч.л.), а също и водата (1 к.ч.). Когато оризът поеме течността, към него се добавят отцедените от врялата вода стафиди, натрошените орехи (60 г) и накрая – ситно нарязаният пресен лук (1 връзка). Всичко се разбърква много старателно. Шаранът (1 1/4 кг) се почиства добре, измива се с вода и люспите му се отстраняват. С плънката се пълни и се зашива с подходящ и здрав конец. Останалият лук се обелва и нарязва на колелца, които се подреждат на дъното на тавичка. Върху колелцата лук се полага напълненият и зашит с конец шаран, а около него се разпределя останалото от плънката, което не е се е побрало в рибата. Ястието се поръсва с малко сол и се залива с вода, колкото да покрие ориза. Завива се с фолио и се оставя да се пече за около час при 180 температура, след което фолиото се отстранява и пълненият шаран се пече още половин час без фолио, докато се позлати. Накрая се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз и се сервира горещ. Важно е да се внимава, когато се яде, тъй като шаранът е риба с много на брой дребни кости.

Време за приготвяне:
120 минути

Източник: http://www.1001recepti.com/

Печен шаран

Необходими продукти
800 г филе от шаран
2 моркова
2 глави лук
сол на вкус
че­рен пипер на вкус
олио за пържене
брашно за овалване
За соса:
3 големи домата
сол на вкус
черен пипер на вкус
1 с.л. захар
риган на вкус
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
сок от 1/2 лимон

Начин на приготвяне: 

Мариновайте рибата за 30 минути в солена вода, изцедете и подсушете. Оваляйте шарана в брашно, сложете го в тава и по­крийте с фолио. Нарежете морковите и лука и ги запържете за 4 минути, като ги прибавите към рибата и отново покрийте.
За соса: нарежете доматите на ситно, приба­вете останалите продукти и ги разбъркайте добре. Ако сосът е гъст, може да добавите малко вода. Залейте рибата, покрийте и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 30 минути.

Източник: http://www.zajenata.bg/

Филета от шаран с бира

Съставки:

чери доматчета
1 шаран
4 бр. пресни моркови
1 лимон
1 бутилка бира
0.5 връзка пресен розмарин
2 глави лук шалот
0.5 връзка див лук
2 скилидки чесън
Начин на приготвяне:

1. Нарежете на парчета почистения и обезкостен шаран.
2. В тавичка сложете зехтин, листа розмарин и нарязан на едро чесън. Изтискайте и половин лимон. Сложете парчетата риба и хубаво ги потопете в маринатата. Оставете ги в хладилник за 15 минути.
3. Нарежете на едро лука, морковите и скилидка чесън. Сложете ги да се запържат в тиган с мазнина. Добавете и нарязан на ситно див лук.
4. В друг тиган запечатайте парчетата риба, като първо я сложите откъм кожата и. Изсипете остатъка от маринатата в тигана. Поръсете сол и пипер.
5. На дъното на тавичка сложете поомекналите зеленчуци, отгоре наредете парчетата риба. Залейте с бира – около 300-400 мл. Овкусете със сол и пипер, поръсете с магданоз, малко див лук. Най-отгоре наредете парченца чери домати. Запечете ястието на 180 градуса за 10-15 минути.
6. Към рибата може да приготвите запечен чеснов хляб, като намажете филии бял хляб с масло, а след това ги натъркате със скилидка чесън. Запечете ги в тиган от двете страни.

Източник: http://www.24kitchen.bg/

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

Етикети:

3,042 преглеждания

Comments are closed.