Седем лечебни растения с антибиотично действие

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

prirodna-apteka

Всички знаем за билките и лечебните им свойства, но винаги има какво още да научим за някои растения, които, макар добре да познаваме, крият удивителни и тайни лечебни качества. Някои от тях са изключително полезни при заболявания на дихателните пътища и бъбреците, други са незаменим помощник при стомашни неразположения, трети подпомагат нервната система.

Във всички случаи едно е сигурно – тези растения могат да подпомогнат оздравителния процес и дори да заместят антибиотичната терапия, която изтощава организма.

Ето кратък списък на най-популярните растения, които, ако познаваме добре, могат да са наши съюзници по пътя към добро здраве, без химия.

1. Джинджифил

Прилага се от векове като универсално лечебно средство и не без основание се смята за истински „убиец“ на вируси и бактерии. Лечебният корен има специфично действие срещу най-често срещаните вируси – рино-вирусите. Съставките на растението облекчават комплексните простудни симптоми, понижават повишената телесна температура, болките в ставите и мускулите, въздействат положително на кашлицата. Джинджифиловият чай намалява нервното напрежение и има успокояващ ефект, което съдейства за по-бързото оздравяване.

2. Ацерола

Плодовете на вечнозеленото растение са богати на витамин С, който е от изключителна важност за организма. Подсилва имунната система, подпомага усвояването на желязото в тънките черва и възпрепятства възпалителните процеси. Идеално средство при алергични реакции. Изключително полезен през зимата, когато доставката на витамин С в организма от естествени източници рязко намалява.

Други богати на витамин С растения са: ракитник, шипки, червени чушки, цитрусови плодове.

3. Брадат лишей

Брадатият лишей расте по кроните на дърветата и има изключително антибиотично действие, благодарение на съдържащото се в него уснинова киселина, която се справя успешно със стафилококови и стрептококови инфекции. Пастили за смучене с брадат лишей са много ефикасни при ангина и синузит.
Подобен на брадатия лишей е исландският лишей. Той също има противогрипно и противопростудно действие. Прилага се при упорита кашлица и възпаления в областта на устната кухина, както и при стомашни инфекции.
Най-често се прилага под формата на пастили и таблетки за смучене и сиропи.

4. Хрян

Хрянът, също както повечето зелеви растения и цветето латинка, съдържа хряномаслени глюкозиди, които имат мощно антибактериално действие. Тези растения са ефективни при вирусни и гъбични инфекции. Идеални са за прилагане както при възпаление на дихателните пътища, така и при възпаления на отделителната система. Комбинацията на хрян и латинка може да покрие още по-голям спектър заболявания, причинени от вирус и бактерии, резистентни на някои силни антибиотици. Обикновено се прилагат под формата на чайове или тинктури.

5. Пеларгония

Африканското му име е умкалоабо, а родината му е Южна Африка. Лечебните му качества са открити в края на 19 век от Хенри Стивънс, който успешно лекувал с него туберкулоза. Едва 100 години по-късно учените откриват, че екстрактът от корените на пеларголията образуват надежден защитен филм върху лигавицата на дихателните пътища и по този начин се възпрепятства проникването на болестотворни микроорганизми. Екстрактът от това растение подпомага отхрачването и пречи на размножаването на бактериите. Прилага се под формата на тинктура.

6. Ехинацея

Ехинацеята повишава нивата на пропердин в организма и засилва имунната система. Екстрактът от корените на ехинацеята има позитивен ефект при грипни и простудни заболявания. Облекчава състояния, предизвикани от херпес симплекс. Много добра реакция на организма има, ако се приложи превантивно, преди началото на грипния сезон.

7. Алое вера

Това растение се прилага за лечение от хилядолетия както за вътрешна, така и за външна употреба. Наричат го „природна аптека“. И с пълно право! Неговите съставки имат антибиотичен ефект срещу редица банални вируси и бактерии, а така също и върху някои гъбички. Екстрактът от алое вера засилва имунитета, има противовъзпалително и протиотровно действие. Може да се прилага в свежо състояние, прясно изцеден сок, гел или изсушен и стрит на прах.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,141 преглеждания

Comments are closed.