• No categories

Сармички с шам фъстък

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sarmi

Нищо не напомня за домашния коледен уют, така както сармичките. Може да ги приготвите от прясно или кисело зеле, листа от хрян или лозови листа, а за да подкрепим всички начинаещи сме предложили и лесен начин за връзване на всяка сърмичка.

 

За 4 порции:

12 листа от зеле (средни до големи)

1 чаша ориз басмати

1/3 чаша обелен шам фъстък

2 с. л. светли стафиди

2 с. л. джоджен

1 ч. л. черен пипер

2 ч. л. сол

2 с. л. морков

2 с. л. стар лук

2 с. л. оризово олио

1 чаша вода

див лук за връзване

Ако зелката е прясна, сварете я за 10 минути и после я охладете, за да е по лесно изваждането на външните големи листа. В дълбок съд на среден огън, затоплете мазнината, добавете ситно нарязаните морков и лук и добре измития ориз. Разбъркайте енергично и подправете с черния пипер и солта. Добавете чаша вода, ядките, стафидите и накълцания джоджен. Похлупете и варете 12-15 мин или докато водата изври. С получената смес, завийте стегнати сърмички, като вържете всяка със стрък див лук. Поставете в постлана със зелеви листа тенджера и залейте с вода до покриване на последната сърмичка. Гответе поне 45 минути и охладете преди сервиране.

 

Хранителна стойност за 1 порция

KAЛОРИИ 361
МАЗНИНИ 14 г (34%)
БЕЛТЪЧИНИ 8 г (8%)
ВЪГЛЕХИДРАТИ  53 (58%)        
ФИБРИ 6 г

Рецептата е предоставена от Изкуството на истинската храна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

1,458 преглеждания

Comments are closed.