Родителски срещи в бар отлагат първата среща на децата с алкохола

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Seminar 3

Кои фактори имат ключова роля в избора на децата? Говорим ли откровено у дома? Има ли устойчиви отношения между родители и учители?  – отговорите на тези въпроси потърсиха психолозите от 13 столични училища по време на специално обучение на програмата „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“. Националната програма се осъществява от спиритсБЪЛГАРИЯ в партньорство с МОН и РУО.   

Хартиени човечета с послания, разпръснати разноцветни моливи и важни въпроси за порастването и срещата на децата с алкохола бяха част от първото специално обучение за психолози на програмата „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“. „През тези четири години разговаряхме с десетки родители в посветените им срещи, дискутирахме темата с учителите по време на семинарите, а сега дойде и моментът да погледнем въпроса през очите на ценните за всяко едни училище специалисти – психолозите и педагогическите съветници. Важна е не само ролята им като партньори в една родителска среща, но и като медиатори в училищната среда“, коментират от спиритсБЪЛГАРИЯ. Асоциацията на производителите и вносителите на алкохолни и спиртни напитки в България провежда програмата със съдействието на МОН и РУО, поставяйки в приоритетите си отлагането на първата употреба на алкохол чрез разговор с родители, учители и специалисти, които са най-близо до децата по пътя в тяхното съзряване.

В обучението се включиха психолози от 13 столични училища, които обсъдиха проблемите на възрастта, създаване на разговор с детето и не на последно място – организиране на среща в неформална среда. „Барът“ е условно понятие, което поставя събеседниците в контекста на темата. Все по-често училища избират за локация своя зала, превръщайки я в уютно място за неформален разговор“, разказва Яна Алексиева, водещ на обучението и психолог от Асоциация „Родители“. Участниците в семинара се обединиха в идеята, че превантивният разговор и споделяне на гледни точки по теми табу трябва да започне в четвърти клас, преди децата да се озоват в по-динамичната среда на прогимназиален етап.

Seminar 1

Програмата за ранна превенция на употреба на алкохол от непълнолетни се осъществява от асоциацията на производителите на алкохолни и спиртни напитки – спиритсБЪЛГАРИЯ, МОН, РУО. Инициативата се провежда от 4 години, срещайки се с учители и родители на четвъртокласници на територията на различни български градове. До момента участие в програмата са взели София, Враца, Пловдив, Варна и Бургас. Тази година към програмата ще се присъедини и Велико Търново. Повече за програмата можете да научите на официалната платформа predi18.org и  konsumirai-otgovorno.bg, както и на facebook.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,164 преглеждания

Comments are closed.