• No categories

Рецепти с бутертесто

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Бутертестото е изключително приятен и лесен продукт за готвене. Има безброй рецепти за солени или за сладки вкусотии. Ние ви предлагаме 3 лесни и много бързи рецепти, които да предложите на любимите си хора вкъщи.


Ябълков пай с бутертесто

Нужни продукти:

– 1 пакет бутертесто
– 1 кг ябълки
– сокът и кората от 1 лимон
– 1 с.л. брашно или галета
– 2 ч.л. канела
– 100 гр пудра захар (плюс още малко за поръсване)

Начин на приготвяне:

1. Разделете бутертестото на две равни части. Разстелете едната в тавичка за пай и оставете да почине малко.

2. През това време обелете, махнете семките и нарежете ябълките на полумесеци или кубчета. Сложете ги в подходящ съд, добавете сокът и кората на лимона, брашното (галетата), захарта и канелата. Внимателно разбъркайте.

3. Изсипете сместа в тавичката с основата за нашия пай.

4. Разстелете отгоре другата кора. С виличка направете украса отгоре. Може с много остър нож внимателно да изрежете върху горната кора фигурки в формата на ябълки.

5. Напръскайте леко с вода и поръсете с останалата захар.

6. Печете в загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути, докато тестото стане златисто.

7. Сервирайте топло с ванилов сладолед или сметана.


Тарта с гъби и бекон

Нужни продукти за 4 порции:

– 1 пакет бутертесто
– 1 средна глава лук
– 150 г печурки
– 180 гр бекон
– 1-2 с.л. олио или зехтин за готвене
– 1 шепа орехови ядки
– 1 яйце
– няколко стръка пресен магданоз

Начин на приготвяне:

1. Нарежете лука, бекона и гъбите на кубчета.

2. Загрейте мазнината в подходящ съд и задушете леко лука за около 5 минути. Добавете парченцата бекон и продължете готвенето още 5-7 минути. Накрая сложете и гъбите. Разбъркайте добре съставките и оставете сместа да изстине. Може да я изсипете върху кухненска хартия, за да попие излишната течност.

3. Разстелете бутертестото и с остър нож, нарежете на четири правоъгълни парчета и ги поставете в тавата за печене.

4. Разпределете по равно сместа върху всяко парче, като оставяте по малко място от всички страни. Поръсете с ореховите ядки.

5. Намажете краищата с разбитото яйце и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато тестото се надуе и придобие златист цвят.

6. При сервиране поръсете с нарязания на ситно магданоз.


Бутерки с ванилов крем

Нужни продукти:

– 500 гр бутертесто
– 1 яйце
– захар и канела за поръсване

за крема:

– 1 л. прясно мляко
– 3 яйца
– 10 с.л. захар
– 125 г масло
– 3 с.л. нишесте (с аромат на ванилия)
– 3 пълни с.л. брашно
– 3 прахчета ванилия или ½ капсула есенция

Начин на приготвяне:

1. С остър нож нарежете бутертестото на правоъгълници или квадрати.

2. Намажете ги с разбитото яйце и поръсете с кристалната захар и канелата.

3. Подредете ги в тава върху хартия за печене и го сложете да се изпекат добре. След като са готови ги оставете напълно да изстинат.

4. Сложете на котлона достатъчно голям съд, в който изсипете млякото и половината захар. Оставете да се загрее, като разбърквате, за да се разтопи захарта.

5. Разбийте с помощта на миксер яйцата с останалата захар. Постепенно прибавяйте брашното, нишестето и ванилията, до получаването на гладка смес.

6. Разредете с малко от млякото и след това внимателно и постепенно изсипете сместа при кипналото мляко като разбърквате непрекъснато, докато се сгъсти.

7. Свалете от котлона и прибавете маслото. Оставете да изстине.

8. Ако имате шприц може да напълните бутерките с крема или с помощта на лъжица да го намажете отгоре. При желание може да ги направите от няколко парчета тесто с крем по средата.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

6,694 преглеждания

Comments are closed.