Ранният пубертет и наднорменото тегло

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

early-puberty

Лондонски учени са установили, че колкото по-рано настъпи първият цикъл при момичетата, толкова по-вероятно е те да бъдат засегнати от наднормено тегло и дори затлъстяване.

Експертите базират заключението си на подробен анализ на информация, събрана от хиляди жени във Великобритания.

Тези открития подкрепят схващането, че има пряка връзка между началото на пубертета и теглото на жената в зряла възраст. Предходните данни са били повлияни от фактори като етнос, икономическо положение, нивото на образованост и хранителния режим. Новото изследване показва, че самият ранен пубертет е рисков фактор за наднорменото тегло на жената.

„Изследванията в миналото показаха, че има връзка между двете, но ние не знаехме дали ранният пубертет причинява наднормено тегло в зряла възраст или просто е свързан с него. В най-новото ни изследване получихме доказателство в подкрепа на това, че пълнеенето е последица от него“, каза авторът на проучването Дипендър Джил.

Конкретната причина все още не е напълно ясна. Учените предполагат, че от значение могат да са различията във физическото и емоционалното съзряване. Друга възможност е наднорменото тегло да е в резултат от хормоналните промени по време на пубертета.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,516 преглеждания

Comments are closed.