Психотерапевтът Алисън Шейфър отговаря на вашите въпроси

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Въпрос:  Трябва ли да присъства наказанието ( в една по-приемлива форма, ако може да се каже нещо подобно за наказанието, например изгонването в другата стая) при възпитанието на детето? И ако е да, до къде се простира? Какво да се направи, когато се тръшка за всяко нещо, което не му е по вкуса?

Алисън Шейфър:
Децата, които се държат зле, за да получат онова, за което се тръшкат трябва да имат възможността да осъзнаят, че съществуват и други, конструктивни начини да го постигнат.

Семейните сбирки, на които да се обсъждат различни въпроси, отнасящи се до ежедневния план у дома помагат да се намерят решения на много въпроси. Например детето трябва да знае, че за да отиде да играе в парка първо трябва да се е нахранило и че игрите са след училище. По този начин детето вероятно само ще поиска да се нахрани или да направи нещо, което е свързано и с останалите членове на семейството, за са получи онова, което иска, без да изпада в емоционален срив.

Ако обаче сривът е вече факт, детето вече не е в състояние за логически разговор, така че е по-добре да изчакате да премине гневното му избухване, за да преминете към следващата стъпка и спокойно да обсъдите неговите желания и възможността те да се случат. По този начин децата ще се научат да обсъждат желанията си, вместо да протестират и да се опитват да ги постигнат чрез тръшкане и налагане.

www.purvite7.bg
снимка: www.alysonschafer.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2 3

3,576 преглеждания

Comments are closed.