Първи декември – Световен ден за борба със СПИН

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
World AIDS Day

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Датата – 1 декември е определена през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със заболяване.

В световен мащаб всеки ден около 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа и Централна Азия. Докато в Западна и Централна Европа лицата, живеещи с ХИВ са приблизително 900 000, то в Източна Европа и Централна Азия те са приблизително 1,4 милиона. Основният път на предаване на инфекцията в Централна и Западна Европа е при необезопасени сексуални контакти между мъже, докато в Източна Европа и Централна Азия е кръвният път чрез инжекционна употреба на наркотици.

България е страна със сравнително ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Въпреки това  с 230 души са се увеличили заразените с ХИВ лица у нас през 2017 година, с което общият брой на серопозитивните у нас нараства до 2694 души. 88% от новорегистрираните случаи са се инфектирали по сексуален път. Това показват последните данни на здравното министерство, изнесени в навечерието на Световния ден за борба със СПИН. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от този на новозаразените жени.

Най-засегната от коварния вирус в България е възрастовата група между 30 и 39 години. По-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градове.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

1,644 преглеждания

Comments are closed.