Признаци на глад при кърмачето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

breastfeeding

Има няколко основни признака, които безпогрешно могат да посочат на всяка майка, че е време за кърмене. Специалистите по кърмене и лактация подчертават, че е най-добре бебетата да се хранят, когато са гладни. Те подават своите безпогрешните сигнали, като посочват на майката кога е време за кърмене. Затова колкото и да ви се иска да спазвате строг дневен режим, доверете се на малките без никакво колебание.

Когато е гладно, бебето плаче, а налагането на режим, означава да изчакате определения час за хранене. Това е ненужно и изнервящо, както за майката, така и за бебето. Нужно е просто да накърмите бебето, когато то ви даде знак, че е гладно и всичко ще бъде наред. Това по никакъв начин няма да навреди на отглеждането и възпитанието му, както и на останалата част от дневния режим, даже точно обратното, кърмените на поискване деца са по-спокойни и уверени.

Разбира се, не винаги, когато бебето плаче, това е знак, че то е гладно. Ето защо е важно всяка майка да се научи да разпознава признаците на глад конкретно при своето дете. Има обаче и няколко универсални признака, за глад при бебетата, които могат да подскажат за какво става дума:

*Първият и основен признак, че бебето е гладно, е, когато то започне да плаче и същевременно се опитва да напъха юмручето си в устата като се опитва да го смуче.

Веднага щом забележите, че детето прави това, го нахранете. В противен случай то ще се изнерви допълнително, ще се разстрои и дори може да не успее да се нахрани по-късно. Възможно е нервността му да се изрази в прекалено силно засмукване, хапане и дори отблъскване на гърдата.

Ранни признаци, че бебето е гладно:

-  Бебето започва да се движи неспокойно, да отваря уста, да се облизва, да върти главичка, сякаш търси гърдата. Може да започне да плези езичето си и да „цупи“ устни, сякаш суче.

Ако в този момент бъде поставено на гърдата, много вероятно бебето да се успокои и отново да заспи, което означава, че то не е изгладняло напълно.

-  Бебето започва да се прозява и активно да движи устните си, смуче палеца или целия си юмрук. Ако е много гладно, бебето може да се движи активно, несъзнателно да размахва ръце и да ви удря по гърдите, нетърпеливо търси начин да се намести удобно, за да суче. В този случай бебетата дишат учестено.

Ако тези признаци са налице, най-доре нахранете бебето си веднага.

Късни знаци, че бебето е гладно:

- Ако бебето плаче неутешимо, ако плачът е на границата с писъци, свива се на топка, лицето му е зачервено и върти главичка наляво и надясно, това обикновено означава, че сте закъснели с кърменето.

В този случай първата ви задача е да успокоите бебето и едва след това да го накърмите. В противен случай кърменето няма да е достатъчно ефективно, а детето може да погълне много въздух по време на сукането или да се задави, а в последствие да повърне.

Когато бебетата са твърде прегладнели, те са неспокойни и често се случва, макар да искат да сучат, да не могат. Това ги изнервя още повече, плачат безутешно, а кърменето се превръща в неизпълнима мисия, която ще разстои и вас. Ето защо, специалистите по кърмене и лактация препоръчват още при първите ранни признаци на огладняване да предложите на бебето да суче, за да се нахрани ефикасно и пълноценно. Това ще е удовлетворяващо и за вас като майка.

 Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,693 преглеждания

Comments are closed.