„Приказки за операта с Гиргина и Владимир“ – завладяващи музикални истории за деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Партньори на сцената и в живота и родители на две деца Гиргина и Владимир добре знаят какво и как да представят на най-малките си зрители, за да грабнат вниманието им и да го задържат толкова време, колкото е нужно за пробуждането на интерес и отношение към класическото изкуство. А, тяхното е повече от завладяващо. Проектът им „Приказки за операта с Гиргина и Владимир“ е именно за децата – подрастващите и учениците, а целта е да повече деца да бъдат въвлечени в магията на оперното и оперетното изкуство.

prikazki-za-operata

Двамата творци посвещават времето си на тази кауза, защото вярват в огромното значение на класическата музика и изкуството изобщо за оформянето на личността и споделят мисълта на акад. Васил Казанджиев, че „Класическата музика е мощен фактор за възпитание, за духовно и нравствено извисяване на хората; тя ги прави по-благородни, по-добри и по-радостни.“

В своите представления двамата творци използват увлекателни интерактивни методи за въздействие върху детското внимание , а посредством живото изпълнение, придружено от мултимедия и много любопитни факти грабват трайно сърцата и умовете на малките си зрители. С много лично отношение и жар те представят пред своята публика шедьоври от световната музикална класика и помагат за развиването  на детската музикална култура и познанията за нея по елегантен и ненатрапчив начин.

prikazki-za-operata1

Продължителността на техните  концерти за ученици е с продължителността точно на един учебен час, а за най-малките зрители, тези на възраст до шест години –  30 минути.

Програмата на „Приказки за операта с Гиргина и Владимир“ предлага ежемесечни интерактивни концерти, които са замислени така, че съдържанието да обхване всички основни стилове, епохи и водещи композитори в оперната и оперетната литература. Те представят големите оперни шедьоври във вид на увлекателни приказки, в които разказите и любопитните факти се редуват с живи изпълнения, снимки и прожекции с откъси от най-големите световни образци.

Целта на тези концерти е да развият в децата любов към оперната и класическа музика, а децата да усетят вдъхновяващото й въздействие, да придобият основни познания и музикална култура. Разбира се идеята на Гиргина и Владимир е проектът им достигне до възможно повече деца и млади хора, защото вярват, че културата е основна част от всяко общество и обогатяването на детските представи за нея е безценна инвестиция в бъдещето.

prikazki-za-operata2

***

Гиргина Гиргинова (сопран) е родена в София. От малка посещава уроци по солфеж и пиано. Пее като хорист и солист в Детския хор на БНР, с чийто състав концертира в редица европейски държави, САЩ и Япония. Завършва Втора английска езикова гимназия в гр. София, а през 2004г. се дипломира с пълно отличие като Магистър в класа по пеене на проф. Мила Дюлгерова в НМА „Панчо Владигеров“. Усъвършенства своите певчески умения в майсторските класове на световноизвестните оперни прими Надежда Книплова (Чехия), Анна Томова-Синтова, Райна Кабаиванска и Дарина Такова (България). Лауреат е на редица национални и международни конкурси.

Дебютира на оперната сцена през 2003 година в операта „Телефонът“ на Джан-Карло Меноти. От 2007 година е артист-солист в Държавна Опера – Русе, на чиято сцена има повече от 25 оперни и оперетни роли. От 2009 година е редовен сътрудник на Баховото общество в България.

Владимир Попов (баритон) е роден в Русе.  Завършва Френска езикова гимназия, както и Националното училище по изкуствата в родния си град, със специалности Пиано и Класическо пеене. Дипломира се с пълно отличие като Магистър в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София в класа по пеене на проф. Илка Попова. През 2014 г. защитава и Докторска степен по Музикознание и музикално изкуство. Усъвършенства се при големия наш бас Никола Гюзелев, както и при изтъкнатия вокален педагог Георги Делиганев. Лауреат е на конкурсите „Светослав Обретенов“ – Провадия, и „Любомир Пипков“ – София.

От 2006 до 2015 г. Владимир Попов е артист-солист в Държавна опера – Русе. Участник е и в много камерни концерти. Автор е на голяма част от резюметата на оперните, оперетни и балетни заглавия от репертоара на Русенска опера.

prikazki-za-operata3

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,041 преглеждания

Comments are closed.