При пет неизвинени отсъствия на детето, семейството остава без детски надбавки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pomoshti-k

По данни за 2018 г. 40 хиляди семейства са останали без месечни детски надбавки заради неизвинени отсъствия на децата в училище. Досега помощта се спираше само за един месец, ако децата изпуснат 5 часа без уважителна причина.

Сега обаче управляващите предлагат санкцията да е валидна цяла година. Помощите за отглеждане на дете се отпускат на семейства, в които доходът на човек е под 500 лв. Тя е 40 лв. за едно дете, 90 за две. При 3 деца и ниски семейни доходи се получават 135 лв., а за 4 деца – 145 лв.

Само през миналата година учениците в страната са натрупали близо 7 млн. неизвинени отсъствия или приблизително 12 отсъствия на ученик.

Социалните власти отбелязват, че намалява броят на децата от 5 до 16 г., които не учат. През 2017 г. те са били 6580, а през миналата година 6129. От МОН са категорични, ако родителите бъдат санкционирани финансово, има по-голям шанс децата им да не допускат неизвинени отсъствия.

„Виждаме, че тази мярка не е особено ефективна. От началото на действие на механизма сме спрели помощи на общо 200 000 месечни помощи на стойност около 7 000 000 лв. Получихме редица сигнали,че санкциите трябва да са по-големи, за да стряскат родителите. Това не е лишаване от права, а поставяне на още едно условие”, заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

nova.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

429 преглеждания

Comments are closed.