Православната църква чества Свети Николай Чудотворец

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sv-nikolai

6 декември е християнски празник, на който Българската православна църква почита паметта на св. Никола (Николай) Мирликийски Чудотворец, още Никола Угодник. Днес се слага край на есенно-зимния  риболов. Празнуват и банкери и търговци.

Св. Никола е обичан светец, живял през 3 век. Бил е отдаден на християнската вяра и се е борел за нейното разпространение и утвърждаване. Легендите разказват, че с  чудодейните си и упорити молитви към Бога неведнъж е спасявал давещи се моряци и цели кораби, затова е известен като закрилник на моряците, рибарите, морето и стихията му. Притежава необикновената сила да успокоява бушуващото се море и бурите.

Умира през 342 г., а мощите му днес се намират в град Бари. Частица от тях се съхранява и у нас.

Празникът на светеца се празнува в целия християнски свят. Култът към него тръгва от Източна православна Европа и постепенно се разпространява и на запад. Днес, на много места в Западна Европа, започват приготовленията за Коледните празници. Някои дори си разменят подаръци. Св. Никола е християнски образ, устойчиво свързван с Коледа, защото е прототип на белобрадия старец. Тъй като светецът е бил много благороден, добър, помагал е на бедните, раздавал им е различни помощи и подаръци, затова и вдъхновява фигурата на любимия ни дядо Коледа.

Българите почитат Свети Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир – океаните, моретата, реките и езерата. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите. Така, на Никулден рибарите не излизат в морето, за да се умилостиви и уважи светеца-покровител.

Традицията сред народа повелява на Никулден задължително да се приготви ястие с риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на св. Никола. Веднъж, когато светецът плавал с лодката си в морето, излезли силни вълни и пробили дъното й. Той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Оттогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца.

Най-често рибата за празничната трапеза се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”. На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. Никулден е един големите семейни празници у нас. Всички се събират на трапезата и се хранят заедно. Тя не се вдига през целия ден и нощ.

Канят се и съседи и роднини, защото св. Никола е покровител също и на семейството, приятелството, отношенията между близки.

След като се нахранят гостите, домакинята не бива да изхвърля костите от рибата, а трябва да ги зарови в земята или да ги пусне в реката – за благополучие и плодородие.

Днес празнуват: Никола, Николай, Николина, Николинка, Нико, Ненка, Нина, Нино и Кольо.

6 декември е и ден на: банкери, търговци, моряци, рибари и на бургазлии.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,255 преглеждания

Comments are closed.