Поведенческите кризи в предучилищна възраст

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
rp_todder_tantrum_floor.jpg

Специалистите определят нервните изблици и избухванията при децата в предучилищна възраст като лятна буря. Те, също като нея, идват внезапно и понякога са толкова жестоки, че ни хвърлят в истинска паника, но затова пък често си тръгват точно толкова бързо, както са дошли.

В едни момент, в който всички са около семейната трапеза и всичко изглежда наред, а в следващият малкото дете е на пода, пищи, тръшка се и изглежда в тотален нервен срив – това състояние може да бъде предизвикано на практика от всичко, дори от най-незначителния на пръв поглед детайл.

За радост на родителите, тези избухвания намаляват право пропорционално на нарастването на възрастта, но понякога те отново могат да се обострят в първите училищни години.

Нормално е родителите да се притесняват от тези изблици на нервност и невъздържаност и да ги приемат като белег на труден характер у детето, но по същността си, те са в реда на нещата и са естествен спътник на израстването. Дори когато положението изглежда почти невъзможно, родителите не трябва да възприемат това поведение като задължителен белег за манипулативно поведение. По-вероятно е детето да реагира по този начин в отговор на някаква своя вътрешна неудовлетвореност или притеснение, привнесено отвън.

Най-честата причина за избухливостта при децата в предучилищна възраст са прекалено силните емоции, с които те трудно се справят. По същия начин въздействат преумората – физическа и психическа, неприемането от връстниците в детската градина или в училище, липсата на добра комуникация с най-близките у дома, страхът.

Децата в тази възраст не бива да бъдат контролирани и дисциплинирани чрез заплахи и насаждането на представи, които са в разрез с реалността, както и чрез страх. Например, ако кажем на детето, че под леглото му има чудовище, което ще излезе, ако то не заспи да 5 минути, е възможно да предизвикаме истерични пристъпи веднага или в друг, отдалечен във времето момент, когато дори ще сме забравили за изречените думи.

Подобно отношение лесно може да постави под риск емоционалното равновесие на малкото дете.

Статията продължава на следващата страница.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

5,507 преглеждания

Comments are closed.