• No categories

Полезни съвети за приготвяне на сок

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

juice 1

Предлагам ти няколко полезни съвета и трика, за да те улесня в пиенето на прясно изцедени сокове и смутита. Ще е много хубаво, когато чуеш прясно изцеден сок, да го свързваш с нещо хубаво и приятно, а не първата ти мисъл да е , как трябва да чистиш машината 😉

1. Подготовка
Преди да започнеш да правиш сок или смути, нарежи всичките си плодове и зеленчуци, така че да влизат лесно в сокоизстисквачката или да са подходящи за блендера. Това много ще те улесни и няма да се налага да спираш постоянно, за да режеш съставките.Винаги е най-хубаво плодовете и зеленчуците да се режат и подготвят точно преди да изстискаш сока. Но ако нямаш време, може да се подготвиш от предния ден. Определи си соковете или смутитата, които искаш да пиеш на следващия ден. Измий съставките, нарежи ги и ги разпредели в пликове (най-добре в тези с цип отгоре, за да се запазят плодовете и зеленчуците по-свежи) или кутии, сложи ги в хладилника и си готов! На другия ден просто изсипваш съдържанието в блендера или сокоизстисквачката и напитката ти е готова за секунди 🙂
 
2. Изстискване и блендиране
Ако сокоизстисквачката ти има отделно контейнерче за боклук, може да поставиш пликче, в което да се съберат остатъците от плодовете и зеленчуците – пулпа (в по-следващ материал ще споделя иден за какво може да я използваме).
 Ако правиш сок, към който искаш да добавиш авокадо и други добавки, като супер храни, преди да започнеш изстискването на сока, обели авокадото и го постави в блендера, заедно с добавките. Така, когато сокът е готов, просто го добави в блендера. Това ще ти спаси доста витаминки J.

Напълни отвора на сокоизстисквачката преди да стартираш машината.
Ако изстискваш листни зеленчуци тип спанак – постави ябълка или друг твърд плод или зеленчук, който използваш, след това натъпкай хубаво спанака и от горе постави друг твърд плод или зеленчук. Така ще изстискаш максимално сок от спанака.
Когато започнеш самото изстискване, натисни продуктите до средата и продължи да добавяш нови.

Изстисквай ананасите последни – имат много фибри и могат да затруднят машината.
След като изстискаш всички съставки, остави машината да поработи още 15-20 секунди. Ще видиш, че ще излезе още доста сок.
Когато блендираш и никоя от съставките ти не е замразена, може да добавиш няколко кубчета лед. Така сокът става много по-свеж и вкусен!
 
3. Пий сокът си възможно най-бързо след като го приготвиш
Колкото повече време минава от изстискването на сока, толкова повече хранителни вещества губи той – бягат му витаминните. Най-добре е да се изпие до 15 минути. Ако искаш да съхраниш сокът си за по-късно, може да го сложиш във вакуумна бутилка и да го прибереш в хладилника. Хубаво е да напълниш бутилката догоре, за да няма много въздух. Сокът изстискан със сокоизстисквачка тип центрофуга може да издържи в хладилник между 5 и 7 часа, без да загуби голяма част от хранителните си вещества. А ако използваш сдъвкваща сокоизстисквачка може да го съхраняваш до 48 часа, в зависимост от машината дори и повече, с минимални загуби на хранителни вещества. Друг начин за съхранение е да го сложиш в подходяща бутилка и да го замразиш.
 
4. Пий сокът си бавно и го дъвчи
Това изобщо не е за пренебрегване. Сокът също е храни и трябва да се сдъвка няколко пъти, за да отделим слюнка, която е много важна за храносмилането. Това помага за по-добро усвояване на хранителните вещества.
А защо да пиеш бавно сокът си? В един сок се съдържат много плодове и зеленчуци. И е хубаво да ги представим на тялото си по-бавно, за да може да ги усвои и обработи. Ако ги ядяхме цели, нямаше да глътнем наведнъж шепа спанака, ябълка и половин краставица нали? 🙂
 
5. Почистване на машините
Хубав навик, който може да си създадеш е да изчистваш веднага сокоизстисквачката или бледера. Когато изплакваш частите веднага след използване, всичко се отмива много лесно и не е нужно да ги търкаш и лъскаш много време. Но оставиш ли ги за по-късно, те очаква голямо търкане, тъй като всичко е полепнало и се маха доста трудно. Според мен много идейно е частите да се изплакват веднага, без препарати и веднъж седмично да се накисват и почистват по-обстойно или да се пуснат в машина за миене. А ако бързаш и нямаш време да изплакнеш частите веднага, напълни мивката с вода и препарат и ги накисни. Така ще ти е по-лесно да ги изчистиш после.
 
Благодарим  за полезната статия на:

Zdravei-Logo-Header-2

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

6,051 преглеждания

Comments are closed.