По-здравословно хранене в детските градини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

От тази есен децата в детските градини ще приемат повече плодове и зеленчуци вместо вредни продукти с висока концентрация на сол, захар и мазнини. Това се предвижда в проекта на Здравното министерство – Наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 г.

Основната цел е да се осигури здравословен начин на хранене на малчуганите, за да се намалят рисковите фактори за развитието на заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови и др.

Поне 4 пъти седмично децата трябва да приемат зърнени продукти, а всички тестени и картофени изделия трябва да имат ниско съдържание на мазнини, сол и захар.

Наредбата ограничава консумацията на белия хляб, сирена с растителни мазнини, пилешко месо с кожа. Консумацията на колбаси е забранена. Недопустимо ще бъде използването на картофено пюре на прах.

Плодовете ще се нарязват непосредствено преди хранене. Консумацията на риба веднъж седмично става задължителна. За пиене на малчуганите ще се предлага сок от пресни плодове, мляко, чай или боза. Айрянът ще е без сол, а водата трябва да е ниско минерализирана, изворна или трапезна. Тортите и шоколадите се ограничават до два пъти седмично. 

Децата до 5-годишна възраст е добре да консумират поне по 300 грама зеленчуци и плодове, а до 7 – по 350.  Туршии могат да бъдат включвани в менюто през зимата, но само веднъж седмично. Подкрепителната закуска преди обяд може да е само от пресни плодове – цели, нарязани, настъргани или във вид на плодова салата.

Пържените храни могат да се дават само два пъти в седмицата, като е задължително мазнината за готвене да е прясна.
За да не прекаляват със солта, малчуганите няма да имат право да си слагат допълнително сол, докато се хранят.

Новите изисквания влизат в сила от 15 септември тази година, а контролът над спазването им се поема от РЗИ.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

1,015 преглеждания

Comments are closed.