Плодове и зеленчуци заедно? Не, не, не!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

apple fruit and_

Здравей!

Тази статия е посветена на плодовете и зеленчуците. И в частност на това, могат ли да се смесват те или не. Ще изкажа личното си мнение, което е базирано на доста изчетени материали и факти по въпроса. Наистина материали има много и всеки сам избира в какво да вярва и какво да прилага. Не искам по никакъв начин да налагам мнението си и горещо те съветвам и ти да се поразровиш за информация, за да прецениш сам, кое е най-добро за теб и кое не :). И така, нека започнем!

Правилното комбиниране на храните, според мен, е нещо много важно. А и смятам, че това, да знаем как да съчетаваме храните и какво с какво да ядем, би донесло много ползи на всеки. С правилна комбинация на храните ние щадим стомаха и тялото си, помагаме му да усвоява правилно хранителните вещества и не му създаваме излишна работа.

Различните храни, които ядем се смилат с различни ензими и се смилат за различен период от време. Целта на правилното комбиниране на храните е да съчетаваме така храните, че да може да ги обработим добре и да извлечем от тях максимална полза. Когато храните не се съчетаят добре, се получава тежест в стомаха, умора, подуване и газове. Това е защото докато храната, на която и трябва повече време да се обработи, се смила, тази, на която и трябва по-малко време ферментира.

Базовите препоръки на правилното комбиниране на храните са следните:

Не смесвай плодовете със зеленчуци, зърнени култури или протеини. Когато комбинираш плодове, не смесвай Сладки с Кисели.
Не смесвай въглехидрати и храни съдържащи нишесте с протеини. Комбинирай въглехидратите и нишестените със зеленчуци и протеините със зеленчуци.
Нека ястията ти бъдат прости. Когато използваш зеленчуци например, не смесвай повече от 5-6. Всички зелени си подхождат.
Избягвай да пиеш вода докато се храниш, това пречи на храносмилането, защото разрежда ензимите.
Започвай да се храниш със суровата храна преди готвената, защото на сготвената ще и необходимо повече време за обработка.
Ето и една графика, която грубо показва кои с кои храни се комбинират най добре:


chart

fruit and vagetables

Тези препоръки могат да се спазват от всеки. Но според мен от тях имат нужда най-много хората с проблеми в храносмилането. Те задължително трябва да се опитат да следват такъв тип правила, за да видят от какво при тях се получават проблемите с храносмилането, подуването и газовете. Важно е да се вземе предвид и факта, че при много хора тези симптоми се появяват от често преяждане и постоянно похапване, което не дава възможност на стомаха да смели храната и да си почине.

Но има и хора, при които не е нужно стриктно спазване на тези препоръки. Ако нямаш проблеми с храносмилането, не получаваш газове и подуване, въпреки, че смесваш храни от различни групи, тогава нямаш проблем. Щом тялото ти се справя добре с определени комбинации, значи тези комбинации са добри за теб. Има и случай, когато с едни комбинации се справяме добре с други не, тогава трябва да избягваме тези, които ни натоварват и да се насочим към тези, които ни се отразяват добре 🙂

Според мен нещата не са толкова сложни, трудни и заплетени. Просто трябва да слушаме тялото си, да следим реакциите му и да го разбираме. То никога не си мълчи и винаги по-един или друг начин ни казва, че има някакъв проблем и че нещо не му харесва. Така, че ако слушаш наистина тялото си, не е нужно да спазваш стриктно някакви правила, то само ще ти покаже с какво се чувства добре и с какво не.

След като горе долу разясних основите на правилното комбиниране на храните, да кажем нещо и за сокчетата и смутита с плодове и зеленчуци. Все пак за това е цялата тази статия 🙂

Първото много важно нещо е, че при соковете и смутитата, всичко е смляно и хомогенно. Тялото ни не се затормозява да обработва храната, която му даваме и усвоява всички витамини, минерали и антиоксиданти много по-бързо. На тялото не са му необходими часове, за да смели и обработи храната. Има обаче плодове и зеленчуци, които на някои хора не се отразяват добре и предизвикват подуване и газове, дори когато се приемат и самостоятелно. Аз те съветвам да разбереш кои са те за теб, ако има такива и да ги избягваш.

Относно това да не се смесват плодове и зеленчуци – както всяко правило и тук има изключения. Това важи за прясно изцедени сокове и смутита, не за похапване на цели плодове и зеленчуци 😉 Аз съм на мнение, че когато се ядат цели, наистина е по-добре плодовете да си ги ядем отделно от зеленчуците. Това изобщо не ми се струва трудно, защото те реално се смесват само в някакви много нестандартни ястия. Не вярвам да ти е трудно да си хапнеш един плод сутрин или следобед самостоятелно или да си направиш плодова салата 🙂

Сокове и Смутита:

Зелено-листните зеленчуци, селъри, краставици и моркови се комбинират добре с повечето плодове и останалите зеленчуци.

Ябълките са неутрални и си подхождат с всички плодове и зеленчуци. Бананите също могат да бъдат комбинирани с повечето плодове и зеленчуци, без това да се отрази на усвояването на хранителните вещества. Други неутрални плодове са лимона и лайма 🙂

Като цяло проблемът при соковете и смутита от плодове и зеленчуци идва от там, че зеленчуците имат много повече хранителни вещества от плодовете, а пък плодовете са по-киселинни. Тази им киселинност намаляват стойностите на полезните хранителни вещества от зеленчуците. Така, когато слагаш повече плод в зеленчуковото си смути, усвояваш малко по-малко хранителни вещества, отколкото ако не добавяш плод. Като съвет, ако целиш да пиеш повече зеленчукови сокове и искаш да извлечеш максимума от тях, може да си слагаш само малко ябълка за сладост ;). А пък плодовите сокове може да си пиеш отделно през деня.

Ядките и семената добавени към смутитата също се усвояват бързо.

Като заключение и мое лично мнение, мога да кажа, че няма нищо страшно в това да си правиш сокове и смутита от плодове и зеленчуци. Важно е да следиш тялото си и ако усетиш, че някоя комбинация не ти се отразява добре, да я избягваш.

Горещо ти препоръчвам да пиеш повече зеленчукови сокове и смутита, тъй като те ще ти донесат много ползи, а пък тези с повече плод или изцяло плодови да си ги пиеш от време на време, като нещо по-специално. Така ще извлечеш максималните ползи от Джусинга 🙂 И не забравяй да си сдъвкваш сокчетата 

Успех!
Бени

Статията е предоставена от www.zdravei.org

*Източници – www.livestrong.com | www.livebeaming.com | www.generationrescue.org | www.all-about-

juicing.com | www.thenaturalife.com | vegvivaciously.blogspot.com | www.acidalkalinediet.net

**Отказ от отговорност – Всичката информация, която споделям, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са упоменати. Не съм специалист, диетолог или медицинско лице. Сайтът Здравей няма за цел да дава медицински съвети. Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог.

Вижте още:

detox_juices   Няколко начина на детоксикация 

kantar_plodove_otslabwane  Правилата на здравословното oтслабване

kid%20eating%20carrot-1_50973970   Как да накараме детето да яде зеленчуци

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

11,672 преглеждания

Comments are closed.