Пчелен клей (прополис) – естествен имуностимулант и натурален антибиотик

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

big_01725290b793c422ee2d8983674d6f4e

В началото на есенно-зимния сезон ние от „Първите седем” решихме да посветим поредица от статии на естествените начини за стимулиране на имунната система, които могат да бъдат полезни, както за възрастни, така и за деца. Първият естествен имуностимулант, който ще ви представим, е пчелният клей, наричан още прополис.
Прополисът се използва от векове в народната медицина, но отскоро науката му обръща подобаващо внимание. Той представлява лепкава субстанция, състояща се от смола, восък и прашец, която пчелите използват, за да защитават своите кошери от вредни микроорганизми. Стените на кошерите са покрити именно с пчелен клей, от където се добива той чрез остъргване.

Естествен имуностимулант

Според изследване на Phytotherapy Research,  прополисът съдържа вещества, които регулират имунната система и  засилват нейния отговор срещу бактериални и вирусни агенти. Ефектът се постига чрез активиране на рецептори TLR-2 и TLR-4 – мембранни белтъци и рецептори по повърхността на някои клетки, които разпознават чужди за тялото частици и предават правилните сигнали за тяхното местонахождение и структура към имунната система.
Пчелният клей съдържа и флавоноидните съставки кверцетин и хесперидин. Те инхибират клетъчния растеж и могат да увеличат присъствието на определени бели имунни клетки като Т-лимфоцити, увеличавайки производството на водороден пероксид, като едновременно не позволяват вредното производство на нитрит.

Естествен антибиотик

Прополисът е известен още като мощен естествен антибиотик и съдържа над 70 активни вещества, има противогропно и противовирусно действие. Понижава нивото на холестерола и облекчава болката. Множество проучвания показват, че пчелният клей подтиска развитието на туморните и раковите клетки. Пчелният клей има сложен химичен състав, определящ антибактериалните, антимикотичните, антивирусните, антипротозойните, лъчезащитните, противораковите и противотуморните му действия.

Служи за дезинфекция на рани, като едновременно ускорява процеса на зарастването.
Въпреки че има антибиотично и антигъбично действие, пчелният клей няма каквато и да било токсичност, дори напротив – установено действието му като естествен антиоксидант.
Съчетаното лечение с прополис и антибиотици повишава ефекта им. Например антимикробната активност на пеницилина, стрептомицина, тетрациклина и др. става неколкократно по-висока.
Какви полезни вещества съдържа пчелният клей?
Пчелният клей е богат на:

Витамин А (каротин)
Витамин В1
Витамин B2
Витамин B3
биотин
албумин
цинк
калций
желязо
магнезий
калий
фосфор
манган
кобалт
силициев диоксид
мед

 

Как да извлечем полезните съставки?

Най-добрият начин да се извлекат полезните съставки от прополиса е като се разтвори в спирт под формата на тинктура. Можете да си закупите готова клеева тинктура от аптеката (цената е около 3-4 лв.) или да си направите такава вкъщи.
За получаването на 100 мл клеева тинктура са необходими 30 грама чист пчелен клей и 100 мл 95-градусов спирт. Прополисът се поставя за 7-8 часа във фризер, след което се натрошава или счуква възможно най-ситно, при което прополисовите парченца се прибавят към спирта. Всичко това се поставя в тъмно шише в хладилника, като в продължение на една седмица всеки ден се разбърква до получаването на клеева тинктура.

Обикновено се препоръчва прием от 15-20 капки, разтворени в 50 мл вода 2-3 пъти дневно половин час преди хранене. Дозата и приложението за деца е добре да се уточни с педиатър и да се изключат възможни алергии към пчелния клей.

Още:

Антибиотикът-съучастникът на грипа

6 противоалергични храни

Всичко, което сте искали да знаете за настинките и грипа

Да излекуваме настинката и кашлицата с домашни средства

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

21,230 преглеждания

Comments are closed.