Отбелязваме Световния ден на врабчето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ispansko_vrabche_S_Spasov

През последните десет години популацията на домашното врабче застрашително намалява.

На 20 март се отбелязва Световният ден на врабчето, който има за цел да привлече вниманието на хората върху тази добре позната и близка на хората птица, с която съжителстваме повече от 10 000 години.

Идеята за събитието е на Дружеството „Природа завинаги“ в Индия, а самото събитие е чествано за първи път през 2010 г.

В България се срещат 5 вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното врабче, испанското врабче и италианското врабче.

Днешният ден акцентира и на тревожните тенденции, свързани с намаляването на популациите на врабчето по целия свят.

Всяка пролет Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) провежда инициативата „Преброяване на птиците около нас: Мониторинг на обикновените видове птици (МОВП)“. Инициативата цели да събере информация за състоянието на птиците около нас, чрез която можем да узнаем какво се случва със средата, в която те живеят, и да подпомогнем опазването на природата.

Системен мониторинг на домашното врабче за последните 10 години показва, че популацията му силно намалява и вече е достигнала с 50% по-ниско ниво, отколкото през 2005 г. .

Сред основните заплахи за вида са премахването на храстите, ползването на пестициди в селското стопанство, разораването на затревените площи и шумът в градовете.

По информация от www.nationalgeographic.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

523 преглеждания

Comments are closed.