„Освободете тротоарите!“ – кампания за свободен достъп по тротоарите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

trotoari

Сдружение „Безопасни детски площадки“ стартира кампания за осигуряване на безпрепятствен достъп и движение по тротоарите, които водят или са близост до детски градини, училища и площадки за игра – „Освободете тротоарите!“.

Кампанията ще продължи до 12 октомври 2018 г.

Очакват се вашите сигнали и предложения за разрешаване на проблема с неправомерното паркиране на тротоарите по ел.поща на адрес safeplaygrounds.sofia@gmail.com или на ФБ страницата. Ще бъдат публикувани вашите истории за тротоарна борба на ФБ страницата на инициативата  и при медийните  партньори. Ще получите съдействие да намерите съмишленици.

Кампанията е провокирана от засега безуспешната  борба за осигуряването на безпрепятствен достъп до 127 ОДЗ „Слънце“ в столичния кв. Стрелбище. Тротоарът, който води до сградата на ул. „Деде Агач“, в участъка между номера 40-42, от години служи за паркинг на живеещите в близката кооперация. „Опитахме с вдигане на чистачки, диалог и предупреждения, сигнали до Столичен инспекторат, но засега отпорът на шофьорите нарушители е също така упорит, колкото и нашите усилия“, разказват инициаторите.  „Затова внесохме предложение до район „Триадица“ и до Комисията по транспорт и туризъм на Столичен общински съвет да се поставят антипаркинг елементи, които да ограничат достъпа на автомобили. Надяваме се да успеем да намерим решение на проблема. В тази връзка сме готови да съдействаме на всички граждани, които водят битка за тротоара, по който децата им стигат до училище, градина, или до площадката за игра. Едва минавате с количката между автомобилите, или детето ви кара колело на пътя, защото другаде няма място…“

Научихте се да псувате, защото не можете да стигнете до площадката или парка, заради двете коли на входа им…Ако вдигането на чистачки, разговорите и предупрежденията, подаването на сигнали вече не работят, време е за по-сериозна атака. Да, няма да е лесно, и да, знаем, че „няма къде да се паркира в този град“, но това не е оправдание децата да се движат между колите или по улицата, застрашавайки собствената си безопасност. Ще изпратим предложенията ви, с конкретна обосновка и със снимки, предоставени от вас, до районната администрация или в съответната структура на Гражданска инициатива „Безопасни детски площадки “

Вярваме, че ако повече хора поискаме разрешаването на този конкретен проблем, по-добре ще ни чуят. Ние също сме шофьори и знаем, че осигуряването на достатъчно паркоместа е част от решението на проблема, но ви приканваме да осигурявате доколкото е възможно и според изискването на законите безпрепятствен достъп до обществени сгради, паркове и места за игра. Вие също вероятно имате деца, племенници, внуци, приятели, които всеки ден слаломират между автомобилите на тротоара. Обща цел е да се движим по тротоарите и по улиците, без да застрашаваме своята безопасност и без конфликти.

Нека заедно потърсим решение на проблема – пешеходци, шофьори, общински власти. Най-важното за нас е децата ни да се движат безопасно. Ние вярваме, не в „Има тротоар, има проблем“, а в „Има тротоар, има решение“.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

978 преглеждания

Comments are closed.