Новогодишната нощ

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

ножа година

Всички очакваме с нетърпение идването на новата година, защото се надяваме тя да е изпълнена с повече успехи от старата, да е по-щастлива и да ни донесе повече положителни емоции. Вижте как да изпратим отминаващата година подобаващо, за да прекараме една наистина специална нощ.

Много важен компонент от празника е тразпезата. Постите вече са приключили и затова на масата трябва да присъстват в изобилие всякакви гозби – месни, с животински продукти, сирене и яйца например, зеленчици и сушени плодове, питка, баница  и т.н. Виното и шампанското също са задължителни. Смята се, че с богатата трапеза злите сили се умилостивяват, така че да са по-благосклонни през новата година и да не пакостят на дома.

За Коледа се хапва домашно прасенце. Въпреки че за съвременния човек тази традиция е малко далечна в днешно време, на село и в малките градчета тя се спазва с пълна сила. Прасенцето се приготвя от най-възрастната стопанка, пече се на бавен огън на шиш или в глинен съд.

Пече се месо – пържоли или някаква птица – пиле или патица. Тя се поставя върху кисело зеле или се пълни. На запад избират пуйка и я пълнят с апетитна плънка – стафиди, сушени сини сливи, ориз и др. Плодовете, ядките и мезетата също са важна част от трапезата.

Идва ред и на едно от най-важните ястия – прословутата баница с късмети. Тя е голяма и щедра, за да е такава и годината за всички членове на семейството. Разделя се на толкова парчета, колкото хора ще се почерпят от нея, като се оставя и едно допълнително. То е за къщата – и тя получава късметче, а чрез нея и обитателите й. В баничката се слагат и дрянови клончета с пъпки. Тези клончета трябва да се изгорят след това, а не да се хвърлят – ако изпукат, значи ще има благополучие и здраве. Ако пък сте почитатели на по-съвременните интерпретации, сложете хартиени късметчета, на които има пожелания. Вижте някои идеи за късмети в новогодишната баница.

Приготвя се и празнична погача – тя обикновено е специалитет на бабите или на най-възрастната жена вкъщи. Отгоре върху питата се оформят специални релефни рисунки, според уменията на домакинята. Някои слагат паричка в питката именно на този ден, а други – на Бъдни вечер. Който я намери в парчето си, очаква го добра и доходна година, в него ще са парите на семейството.

Вярва се също, че много важен е първият гост, който ще прекрачи прага на къщата след полунощ. Ако е хубав и честен човек, на семейството ще му върви, ако – не, няма да има много успехи. Старите хора казват още, че новото начало не бива да започва с неиздължени суми, финансови проблеми и болести. Именно затова на този специален ден всеки се зарежда с положително настроение и очаквания и забравя за ежедневните грижи – за да си останат те в миналото.

Чудесен новогодишен обичай е сурвакането, особено, ако в дома ви има малки деца. То се изпълнява в първите часове от новата година от група дечица, които обикалят домовете на близки хора и пожелават здраве, берекет, плодородие, разбирателство. В замяна на хубавите пожелания получават монети, дребни подаръчета, лакомства.

И най-важното – не забравяйте доброто настроение. Именно то е гаранция за една прекрасна и незабравима новогодишна нощ. Прекарайте я там, където се чувствате най-комфортно и с хората, които обичате!

Екипът на „Първите седем“ ви желае една здрава, мирна, ползотворна и щастлива Нова година!

 

Вижте още:

Идеи за късмети в новогодишната баница

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,777 преглеждания

Comments are closed.