Ново мобилно приложение заплашва децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

maxresdefault

Ново мобилно приложение, което набира бързо популярност сред децата, започна да създава сериозни проблеми. Зачестяват сигналите за тормоз и педофилски посегателства през приложението, което е налично както за Андроид, така и за мобилни устройства на Епъл.

Приложението Tellonym копира донякъде популярния допреди няколко години рисков сайт Ask.fm, който доведе до ареста поне на трима педофили в България. Основният риск е, че през приложението може напълно анонимно да се установи контакт с друг потребител. Тази функция вече се използва както за посегателства от възрастни към деца, така и за онлайн тормоз и обиди между непълнолетни.

Саморекламата на приложението гласи, че това е „най-искреното място в интернет“, където можеш да разбереш какво мислят другите за теб, да задаваш напълно анонимно въпроси и „да казваш неща, които не би посмял от собствено име“.

Препоръката към родителите е да проверят дали децата им ползват приложението и ако те не съгласни да го премахнат, да ги насочат към промяна на настройките, така че детето да може да получава съобщения единствено от регистрирани потребители. Това намалява риска. Също така може да се посъветва детето да блокира веднага потребител, от когото е получило неприятно съобщение.

По информация на www.safenet.bg и nmd.bg
снимка от www.youtube.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,049 преглеждания

Comments are closed.