Нови продукти в менюто на детските градини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

super_hrani

Суперхрани като чия, киноа, годжи бериавокадо да влязат в менютата в детските градини догодина, предлагат ескперти по хранене.

Тези т.н. суперхрани са включени в новия сборник с рецепти за храненето в детските заведения, който ще бъде одобрен в началото на 2018 г., каза пред Би Ти Ви проф. Стефка Петрова от националния център по обществено здраве и анализи.

Последният сборник е издаден през 2004 г., за разлика от рецептите в него, в новия  ще бъде въведен по-голям грамаж на порциите за по-големите деца. Те ще станат 150 грама след сигнали, че сегашните 130 гр. не са им достатъчни. Същевременно са намалени количествата на съставки като сол и захар. От сборника ще бъдат изключени пържените храни и колбасите, за които и сега има забрана да бъдат използвани като основна храна – с наредба от 2011 г.

Стефка Петрова посочи, че ако т. нар. суперхрани се използват всекидневно в менютата в детските градини, то определените 2.20 лева дневно за изхранване на дете няма да са достатъчни.

„Суперхраните наистина са ценни – имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им. Запазили сме много традиционни закуски и сме коригирали състава им – намалили сме захарта и солта”, обясни проф. Петрова.

Би Ти Ви посочва, че експертите очакват съпротива с прилагането на новите храни, но посочват, че сега е моментът децата да свикват и да се запознават с нови вкусове.

Много родители коментират в социалните мрежи, че суперхраните имат свои алтернативи в националната ни кухня и няма нужда от въвеждането им в детското хранене у нас. Наред с това те често се транспортират с месеци от далечни страни, което налага обработка им с химикали, а това снижава допълнително качеството им.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

788 преглеждания

Comments are closed.