Норвежкият опит в подкрепа за повече кърмени бебета у нас

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
rp_vuprosi-za-kurmeneto-1.jpg

Кърменето е актуална тема и много се говори за това, че е най-естественият и незаменим начин на хранене за бебето. Известно е също, че ролята му за благоприятното развитие на детето не приключва само с храненето и то се простира и отвъд физическите аспекти на здравето и е от съществена важност и за психологичните, емоционалните и социалните му страни. В тази реалност на изобилие от информация, научни данни и  препоръки на световни организации бъдещите майки и кърмещите жени в България продължават да има изключителна нужда от подкрепа за успешно и дългосрочно кърмене.

Макар да няма достатъчно актуални национално представителни данни, фактите едва ли са се променили през последните няколко години – около 90% от току-що родилите майки започват да кърмят бебетата си и 84,4% продължават да го правят през първия месец според данните от 2007 г. от добре познатото изследване за храненето на кърмачето и малкото дете, направено от Националния център по опазване на общественото здраве. Всичко това показва, че огромна част от майките искат и започват да кърмят. Драстичният спад на изключително кърмените деца (т.е. хранени само с кърма и без даване на никакви други храни или течности, вкл. вода, според дефиницията на СЗО) през втория месец спада до 13,3%, а на 4-5 месеца – едва 2%.

Ако сравним това с данните на една от водещите страни по отношение на успешното кърмене – Норвегия, ще видим следното: при 98% със старт на кърменето веднага след раждането, 88% от норвежките бебета на 3-месечна възраст продължават да са кърмени, а на 6 месеца процентът спада съвсем малко – до 80%.

Ситуацията в Норвегия не е даденост – там също е имало период на драстичен спад през 60-те години, когато данните са били дори по-неблагоприятни и от нашите. Тя е плод на системни и целенасочени усилия по отношение на промени в политиката на здравеопазването, в образованието на медицинските кадри, в достъпа до услуги и в обществените нагласи.

Един от факторите на промяната е норвежката организация „Амехйелпен“ (Аmmehjelpen – „помощ в кърменето“, норв.), една от най-старите и успешни организации в света, работещи по подхода „Майки подкрепят майки“ в сферата на кърменето. Организацията стартира с 10-12 жени през 1968 година. Основателката на организацията Елизабет Хелсинг създава малка книжка с основни въпроси и отговори за кърменето, с които самата тя като майка се е сблъсквала и успяла да се справи. Тази малка книжка е представена пред норвежкото  министерство на здравеопазването и издадена с държавно финансиране, за да бъде в помощ на новите майки. Днес Амехйелпен има представители в Националния консултативен борд по кърмене, получава частично финансиране на дейността си и е организация с голямо влияние в национален и международен план.

Ето и другите фактори, които обясняват норвежкия успех в областта на кърменето:

•             Солидна подкрепа от страна на правителството и органите на здравеопазването.

•             Здравни специалисти с добри практически познания по отношение на кърменето.

•             Наличие на мрежа от безплатни консултативни услуги относно кърменето с покритие в цялата страна в лицето на „Амехйелпен“.

•             Предоставяне на майките на точна и съобразена с международните препоръки информация за кърменето.

•             Грижи от страна на акушерка по време на бременността и в периода след раждането.

•             Родилни отделения с практики в полза на кърменето и бебето.

•             По-добре информирана общественост е по въпросите на кърменето.

•             По-уверени в себе си жени относно способността им да предоставят достатъчно мляко на децата си, както като количество, така и като качество, и взаимна подкрепа помежду им.

•             Достатъчно добри условия за платен отпуск по майчинство.

Мисията на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ е свързана с постигането на подобен успех и в България, за да има повече кърмени бебета в България. С проект „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България”, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП и реализиран с подкрепата на УНИЦЕФ България опитахме да направим още една стъпка в тази посока.

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” е една от двете организации в България, които работят по подхода „Майки подкрепят майки“.  Организацията е създадена през 2010 г. под егидата на Националния комитет по кърмене към Министерство на здравеопазването, за да обедини и фокусира усилията за подкрепа, защита и насърчаване на кърменето в България. За този период в рамките на вече 8 обучения са подготвени около 180 доброволни консултанти по кърмене от градовете София, Варна, Пловдив, Плевен, Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Бургас и др. Освен директната подкрепа на кърмещите майки организацията има за цел да оказва въздействие за положителна промяна на политиките и условията на средата, възпрепятстващи успешното кърмене.

Ammehjelpen  е неправителствена хуманитарна организация в Норвегия, създадена през 1968 г., която обединява майки, предоставящи доброволно консултации и подкрепа на други майки за кърмене. Мисията на организацията е да работи за общество, в което кърменето активно се насърчава, защитава и подкрепя. Организацията предоставя подкрепа за кърмене в общността, и същевременно работи на национално ниво за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето. Разполага с мрежа от местни групи за подкрепа и индивидуални консултанти, които предоставят информация, съвети и консултации на майки по проблеми на кърменето по телефона и по електронен път.

 „Майки подкрепят майки” е подход, при който жени с успешен опит в кърменето на собствените си деца и преминали през последващо обучение предоставят подкрепа, актуална информация и предават базисни умения и знания за успешно кърмене. В традиционните общества тази подкрепа се оказва в рамките на семейството и малката общност, тъй като кърменето е част от ежедневието. Промените в начина на живот през последните десетилетия налагат намирането на алтернативни форми, които да заменят традиционните и да посрещнат потребностите на бременните и кърмещите жени, живеещи в едно все по-урбанизирано общество. „Майки подкрепят майки” е един от подходите за подкрепа с доказана висока ефективност в световен мащаб и изискващ малко средства.

В края на април 2016 г. работата по проект „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България” приключва, но той ще продължи да е добра възможност да се учат и прилагат добрите практики по отношение на подготовката на консултанти по кърмене и разширяване на националната мрежа в името на повече кърмени бебета у нас.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

1,251 преглеждания

Comments are closed.