Днес настъпва астрономическата пролет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kokiche-prolet

В деня на пролетното равноденствие тъмната и светлата част от денонощието се изравняват, а след това дните започват да растат.

Астрономическата пролет в северното полукълбо тази година настъпва на 20 март в 18.15 часа българско време и макар мразовита, тя носи отново светлина и надежда.

Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната. Това е и един от двата дни в годината, в които продължителността на деня и нощта са приблизително равни.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е 365,24219 денонощия. Пролетното равноденствие или първият пролетен ден може да е на различни дати в различните години – 19-ти, 20-ти или 21-ви март. Причината е в различната продължителност на годината според Григорианския календар, както и географското положение.

От този момент нататък силата на светлината взима превес над силата на тъмнината, осигурявайки както плодородие на земята и животните, така и началото на обновлението и растежа. До лятното слънцестоене дните ще нарастват успоредно със силата и топлината, а нощите ще намаляват. В личен духовен план, това е символът на прехода от вглъбеността на ИН-енергиите към външната изява и светлина на ЯН-енергиите.

Така започва пролетта.

Най-лесно изпълнимият ритуал да поканите пролетта в дома си у да напълните голяма кристална ваза с вода и да потопите в нея свежи пролетни цветя. След това почистете къщата си, изперете пердетата, извадете разноцветните възглавнички – важното е да внесете пролетно настроение у дома. Цветовете на празника са ярки, изпълващи с енергия – светлозелено, лимонено-жълто и бледорозово.

Сутринта на Пролетното равноденствие можете да направите сладкиш от пшеничено брашно. Смята се, че така направеният сладкиш има изключително лечебни свойства, особено при стомашни болести.

Прегледайте личните си вещи и дрехи и отделете ненужните, които вече не ползвате или не носите. Подарете ги на някой, които има нужда от тях или ги предайте за благотворителни цели.

В кофа с гореща вода добавете ментово масло, масло от чаено дърво, лимон или друг любим аромат. С нея измийте пода от входната врата към вътрешността на дома си. Мръсната вода излейте в тоалетната и си представете, че с нея си отиват всичките ви тревоги, притеснения, болки, обиди и разочарования.

ЧЕСТИТ НОВ СЕЗОН, ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,316 преглеждания

Comments are closed.