Наръчник за родители: Добре дошли в първи клас

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dobre_doshli_1klasl-poster

На 10.09.2015 г. Асоциация Родители представи седмото издание на Наръчника за родители на първокласници „Добре дошли в 1. клас“.

Книжката е авторски продукт на Асоциация Родители и се ползва с изключително голям интерес от страна на родители и учители. Тази година за седми пореден път, актуализираното и редактирано издание излиза с подкрепата на Vivacom fund. Тиражът на Наръчника е 35 000 броя, които се разпространяват безплатно по заявка на училищата от цялата страна.

Наръчникът има за цел да насърчи диалога между семейството и училището, да подпомогне адаптацията на децата в 1-и клас и да стимулира добрите взаимоотношения между родители и учители.

Акцент в представянето на Наръчника беше подкрепата за изграждане на училищна общност като ключов фактор за подобряване на комуникацията между семейството и образователните институции и намаляване на нивото на агресия в училище. Асоциация Родители настоява за управляващите да осигурят по-висок процент от националния бюджет за образование и по-висок единен разходен стандарт за издръжката на всеки ученик, а общините да заложат като свой стратегически ангажимент преминаването към обучение на една смяна за всички деца до завършване на основно образование и разделянето на основните училища от гимназиите в големите градове.

Тези промени са наложителни, за да се осигурят условия за развитие на действаща и ефективна училищна общност, която да създаде здравословна и развиваща среда за учениците във всяка възраст и да се намалят проявите на агресия, ранно въвличане в сексуални взаимоотношения и ранна употреба на алкохол, цигари и наркотици.

Гости на събитието бяха г-жа Таня Предова, експерт в Министерството на образованието и науката, г-жа Симона Чаръкчиева, старши съветник „Корпоративни комуникации“ във Виваком, г-жа Милена Милева-Дрончева, директор на 98 Начално училище „Св.св. Кирил и Методий“,
г-жа Милена Николова, родител на бъдещ първокласник.

Като продължение на темите, повдигнати в Наръчника за родители на първокласници, на 13.09.2015г. – неделя, от 12 до 17.30 ч. в Сердика Център в София Асоциация Родители организира Форум „Добре дошли в училище, родители! Ниво: първокласник“.

Събитието е е естествен отговор на изключителния интерес от страна на родители и учители към Наръчника за родители на първокласници на Асоциация Родители. Форумът развива и задълбочава отговорите на редица теми, свързани с адаптацията на децата към училищната среда и възможностите родителите да подкрепят този процес по най-добрия начин.

Основните акценти във форума са поставени върху адаптацията на децата към училището, запазването на здравето им, предотвратяване на агресията и развиване на толерантност, развиване на уменията за учене и използването на новите технологии в полза на израстването на децата.

Родителите ще имат възможност да чуят практически съвети и да зададат своите въпроси на различни специалисти:

Програма:

12:00 – 13:00 ч. – Адаптацията към първи клас – какво да очакваме?
Яна Алексиева, психолог, Асоциация Родители,Лилия Чавкарска, начален учител, 120 ОУ „Г. С. Раковски“

13:10 – 13:50 ч. – Как да съхраним здравето на нашия първокласник?
Д-р Бояна Петкова

14:00 – 14:40 ч. – Колко е важна занималнята?
Валерия Симеонова, психолог

14:50 – 15:30 ч. – Какво трябва да знаят родителите за приобщаващото образование?
Александра Ангелова, Специалист обучение и развитие, Център за приобщаващо образование, Михаела Минчева, ресурсен учител, 104 ОУ „Захари Стоянов“

15:40 – 16:20 ч.- Неизбежен ли е училищният тормоз? Анет Маринова, училищен психог, 23 СОУ „Ф. Жолио-Кюри“

16:30 – 17:10 ч. – Новите технологии – приятел или враг?
Д-р Луиза Шахбазян, зам.-координатор на Националния център за безопасен интернет

 

Мол Сердика, София, бул. „Ситняково“ 48

Вход: свободен

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,593 преглеждания

Comments are closed.