Над 50% от седемгодишните деца посещават Интернет ежедневно

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
bezopasen-internet-k

Почти всички български деца – 94%, влизат в интернет всеки ден. Това съобщи Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет на конференция относно технологиите и единният цифров пазар. Над 50% от седемгодишните вече влизат в мрежата. 4096 са сигналите за детска порнография през миналата година.

Увеличават се случаите на детска сексуална експлоатация в мрежата, заради което това е един от важните приоритети на ГДБОП, алармира началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев. Преди педофилите са ловили жертвите си през сайтове за запознанства, а сега правят това през фалшиви Фейсбук профили.

Подрастващите лъжат за възрастта си в мрежата. 40% от профилите на децата между 12-14 г. са публични и всеки може да ползва информация от тях. 48% от подрастващите, както и родителите им, не различават истините от лъжите в нета. Над 30% от снимките с детска сексуалност са направени от самите деца.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че Законът за киберсигурност ще влезе в пленарна зала тази седмица. „По Закона за защита на личните данни работната група работи активно, за да може текстовете и законодателството, което приемем, да съответстват изцяло на европейското“, уточни той. „Що се касае до Закона за киберсигурност – там вече стартират наказателни процедури към държавите членки, които не са приели подобен тип законодателство“, каза Цветанов.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

357 преглеждания

Comments are closed.