На 18 април започва Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Book_FESTIVAL_FB_cover

Младежки театър „Н. Бинев“ се превръща в сцена на първото издание на Софийския международен литературен фестивал, посветен на деца и младежи и с участието на актьорите от театралната трупа. Той ще се проведе от 18 до 22 април, като част от Културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г и се организира от Асоциация „Българска книга“.

Литературният фестивал ще представи съвременната европейска литература за деца и юноши в нейното жанрово и културно многообразие. Сред гостите на фестивала са: Жил Парис (Франция); Лене Кобербьол (Дания); Джос Стърлинг (Великобритания); Джузепе Феста (Италия);  Дора Тот (Унгария); Мая фон Фогел (Германия); Турюн Лиан (Норвегия); Гай Бас (Великобритания); Сесар Майорки (Испания); Олуин Хамилтън (Великобритания); от България: Виктор Самуилов, Божана Апостолова; Мая Дългъчева; Георги Константинов; Петя Александрова; Севдалин Генов; Юлия Спиридонова; Чичо Ники; Зорница Христова; Катя Антонова; Радостина Николова; Неделчо Богданов; Иван Раденков.

В рамките на Софийския международен литературен фестивал  ще има много игри и специални събития: Работилница за писане на истории на Петя Кокудева и Ромина БеневентиКак да пишем страхотни истории„; драматичното представяне по „Котаракът Франт и загадъчният остров“ с писателя Иван Раденков; ателие по илюстрация с Нуша Роянова; работилницата за колажни рисунки и истории „Птиче село“ с Катина Недева; среща с популярния влогър Стан; представяне на „Изкуството да бъдеш“, Среща на Клуба Падингтън; играта „Плени знамето“.

Всеки ден от 18 до 22 април фестивалните събития ще започват от 10:00 сутринта и ще завършват към 19:00 ч., в пространствата на Младежкия театър, с вход свободен. Със свободен вход ще са и двете кинопрожекции в Дом на киното: (семейните анимации „Животът ми като тиквичка“ и „Петсън и Финдъс: малки бели, големи приятелство“ (събота и неделя, от 11:00, вход: свободен).

В програмата са включени още: изложба на 16 български илюстратори – „Радост, тъга и надежда – 16 илюстрации за детски книги от български художници“Всеки от участниците ще бъде представен с една своя илюстрация. Различните техники и стилове ще покажат жизнеността и богатството на българската детска илюстрована книга, а метафоричният изказ и емоционалната връзка с художествения текст обединяват на пръв поглед много различни автори.

По време на фестивала ще се състои и церемонията по връчване на наградата „Бисерче вълшебно“,  както и приказния „Маратон на четенето“, който е част от програмата на „Походът на книгите“.

За родителите е предвидена една различна родителска среща с експертите от Асоциация „Родители“, както и среща-дискусия „Четат ли тийнейджърите у нас и какво предпочитат“.

Можете да следите Програмата на фестивала по дни ТУК. 

Сред събитията за най-малките (4 – 9 г.) са срещата с унгарската писателка Дора Тот и приказния, весел и шумен свят на понито Бриз и неговите приятели.
Георги Константинов ще представи историите на Туфо – рижият пират; Петя Александрова ще ни разкаже весели приказки и стихотворения за планината, която отишла на море или за облачето, което си търсело работа, като стиховете й ще прочете Койна Русева; Юлия Спиридонова – Юлка ще говори за творческото писане или как да си уловим вдъхновение; чичо Ники ще разкаже за историите на страхливия вълк Гошо; Мая Дългъчева и илюстраторката Невена Ангелова ще представят историите на Топлото човече, което тръгва по адреси.

За пораснали дечица (10 – 14 г.) в рамките на фестивала са: срещата с популярния британски писател Гай Бас и историте на неговата „Кърпена глава“, написани с „чудовищно“ чувство за хумор; децата ще научат имат ли мотовете мотивация от срещата с писателката Радостина Николова; специално артателие ще представи как можеш да се грижиш за магическо създание като се превърнеш в истински магизоолог; за любовта към природата и за любовта между хората, за порастването и за преживяванията, които свързват хората ще говори авторът и музикант, страстният природолюбител и защитник на животните – Джузепе Феста; необичайните истории на момчето от  „Животът ми като тиквичка“ ще представи лично писателят Жил Парис.

Спечиално за тийнейджърите (13 – 18 г.) са подготвени: лекция на автора на книги-игри и аниматор – Неделчо Богданов; срещата с датската писателка Лене Кобербьол, която пише в жанра фентъзи и криминален роман, която е носителка на повече от 20 национални и международни награди и  е номинирана за медала „Андерсен” през 2014 г.; за творческото писане и писателската професия ще говори Джос Стърлинг, която е  публикувала повече от 30 романа и е доктор по английска литература от Охфорд; Мая фон Фогел е готова да отговаря на всички въпроси, свързани с тийн героинята й Ема; Каква е рецептата за съвременен фентъзи бестселър ще разкаже британската писателка Олуин Хамилтън.

Откриването на Софийския международен литературен фестивал е на 18 април, 10:00 ч. на камерна сцена на Младежкия театър „Н. Бинев“,  с „Деца, пазете шум!“ – среща с писателя Виктор Самуилов, представя Вал Стоева (фондация „Детски книги“).

Актьорите от трупата на Младежкия театър Силвия Лулчева, Кристина Янева, Ахмед Юмер, Юлиян Петров, Александър Хаджиангелов, Койна Русева, Ния Кръстева, Светослав Добрев, Николай Луканов, Ярослава Павлова, Севар Иванов, Николай Желев ще участват в четенията и представянията по време на фестивала. 

***

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд  „Култура“

Организатор: Асоциация „Българска книга“

Партнират: Младежки театър „Н. Бинев“; фондация „Детски книги“; Асоциация „Родители“; Детско-юношески отдел на Столична библиотека; Унгарски културен институт, Институт „Сервантес“, БНТ и azcheta.com

Първите 7 са медийни партньори на събитието, заедно с: azcheta.com, Българска национална телевизия, Литернет, Мама Нинджа, , Портал „Култура“, Радио „София“ – БНР, София плейс, Станд.бг, jasmin.bg

www.abk.bg
www.literaryfest.org


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

529 преглеждания

Comments are closed.