Микровълновата фурна е вредна, най-вече за децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

microwave

В почти всяко семейство един от задължителните уреди в кухнята е добре познатата микровълнова фурна. Често това е най-удобният и бърз начин да затоплим храна, да си направим чай или да размразим някой продукт. Много майки използват този уред за претопляне на пюрета за бебето или стерилизиране на шишета и биберони. Какви обаче са рисковете и защо микровълновите фурни могат да окажат негативен ефект върху човешкото здраве?

Принципът на работа на този тип фурни се състои в създаването на микровълни и трептение. Според американското издание Natural Life, това крие огромни рискове за човешкото здраве, тъй като тези вълни буквално бомбардират храната чрез загряването на нейните молекули, в следствие на което се променя нейния състав и се губят полезните й свойства. Ако например затоплим адаптираното мляко на бебето в микровълновата фурна, то ще загуби част от полезните си съставки.

Изследване, проведено през 1992 г. (Raum & Zelt)заключва, че храната, която е обработена чрез микровълнова фурна, съдържа молекули, които проникват в човешкото тяло – негативен ефект, който може да се избегне при употребата на обикновена готварска печка. Това е особено пагубно за крехкия детски организъм, чийто стомах не е достатъчно укрепнал и чиято имунна система тепърва се изгражда.

Съществуват и други мнения, които подкрепят тази теза. Д-р Ханс Хертел, заедно със свои колеги от университета в Луизиана, публикува изследване, според което готвенето в микровълнова фурна е с много по-голям риск за здравето на човека, отколкото използването на обикновена готварска печка. Това е така, защото печките с микровълни отнемат натуралните съставки на хранителните продукти и ги правят канцерогенни за кръвоносната система на човека.

Витамините също са силно повлияни при обработка в микровълнова печка – храните губят част от съдържащите се в тях витамини  C, B и E.

Въпрос на избор е дали да използвате този уред или да се лишите от удобствата, които той предлага. Ако все пак предпочитате да ползвате микровълновата печка, винаги бъдете внимателни относно следните неща:
Намалете употребата на сол – микровълновата фурна има функцията да засилва соления вкус на храната

Не използвайте алуминиево фолио

Не използвайте метални съдове или такива с метален кант

Не варете яйца в микровълновата печка

Източници:

micro.nebelservice.com

www.lindamelosnd.com

www.greenhealthwatch.com

www.naturallifemagazine.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

15,651 преглеждания

Comments are closed.