Международен ден на хората със Синдром на Даун

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sindrom na Daun

Днес, 21 март, отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун. За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година.


Денят – двадесет и първо число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

През далечната 1866 г. английският доктор Down описва клиничните белези на синдром, който днес носи неговото име. През 1959 г. Lejeune и Jacobs установяват, че Синдромът на Даун е резултат от Тризомия 21. Това е най-често срещаната генетична аномалия, която се дължи на една допълнителна хромозома в 21-ата хромозомна двойка. Хората с този синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46, както всички останали. Честота на раждане на индивид със Синдром на Даун е приблизително 1 на 700, и тя е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи.

Всяка година в България се раждат около 100 деца със синдром на Даун. Това съобщи заместник-председателят на Сдружението на родители на деца със синдром на Даун, Тони Маринова. В Международния ден, посветен на хората, които носят в себе си генетична аномалия, от сдружението си задават въпроса: защо лекарите „съветват“ родителите на деца с този синдром да се откажат от тях.

Маринова е убедена, че този проблем съществува само в нашата страна и противоречи на добрите медицински практики.

Според Тони Маринова, която е и майка на дете със синдром на Даун, е нужно цялото общество да смени нагласата си към хората, родени с тази генетична аномалия: „Тъй като аз знам, че не мога да променя мисленето на хора, които имат едно мнение вече за нашите деца, мога да променя следното. Ако те знаят, че ще има някаква санкция, административна или дори финансова, в бедна България можем поне да бъдем човечни и хуманни, което категорично не струва нищо, освен едно желание“.


Източник: www.dariknews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Празници

5,540 преглеждания

Comments are closed.