Мърколакът – най-добрият приятел на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

„Ентусиаст“ издава комикса „Илийчо и Август“ от Пенко Гелев и Сотир Гелев

cover iliicho i avgust v6.indd

В началото на ноември издателство „Ентусиаст“ публикува комикса „Илийчо и Август“ от илюстратора на „Приказка за вълшебната флейта“ Пенко Гелев. Отличеният с национална награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“ художник и брат му Сотир Гелев създават тази изключително увлекателна история за малки и големи. „Илийчо и Август” е поредното доказателство за успешния тандем на двамата братя, които са реализирали съвместно едни от най-запомнящите се анимационни и игрални филми у нас, както и сериали за деца и комикси. Комиксът носи истинска наслада на ценителите на хубавите илюстрации и почитателите на кратките истории. Изтъкнатият датски художник Хенрик Ким-Рер споделя: „Невероятният талант на Пенко Гелев отново заблестява. Комиксът „Илийчо и Август“ е очарователен, вълнуващ и блестящо изпълнен.“

Изданието беше представено за първи път през август тази година по време на първата по рода си международна комикс изложба, проведена в София. Изложбата се организира от Съюза на българските художници и сдружение „Проектът Дъга“, зад което стоят художниците на списание „Дъга“. Сред тях и са Пенко Гелев и Сотир Гелев. В  Sofia Comics Expo са включени над 1000 произведения на 29 български и над 100 чуждестранни художници от цял свят. Сред представените произведения е и английското издание на  комикса „Илийчо и Август”, публикувано в лимитиран тираж.

„Илийчо и Август“ разказва за едно истинско, необикновено и вълнуващо приятелство между малкия Илийчо, който не се страхува от нищо, и неговия верен другар, мърколака Август. Август е от онези мърколаци, които живеят под креватите и е от мъркаща порода. Той познава много чудати същества, прави магии и винаги се притичва на помощ, когато Илийчо има нужда. Комиксът е едно истинско приключение, разказано в 19 изключително увлекателни и забавни епизода. Във всяка история винаги се случва нещо необикновено.
„Мамо, знаеш ли, че светът не е точно такъв, какъвто изглежда?“, казва Илийчо и е прав! Защото въображението и чудесата вървят ръка за ръка с детските представи за добро и истински приятели. Със своите невероятни илюстрации и забавни истории Пенко Гелев и Сотир Гелев създават впечатляваща история и мигновено запленяват читателя.

За Пенко Гелев и Сотир Гелев

Сотир и Пенко са родени в Асеновград. Сотир – през 1960 г., а Пенко – през 1968 г. И двамата са ходили на уроци по рисуване при Георги Ковачев – един от най-нежните и елегантни български пейзажисти.

Сотир е завършил Училище за сценични изкуства в Пловдив. През 1982 г. прави анимационния филм „Пилето“. Следващата година го реализира професионално в Държавното студио за анимационни филми. „Пилето“ участва в Берлинале 1984, а същата година печели „Златен гълъб“ в Лайпциг.

Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА“. Неговите поредици по книгите на Толкин „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“ допринасят за популяризирането на фентъзи литературата в България.

Пенко е учил в Художествените гимназии за изящни изкуства в Пловдив и София. След 1991 г. работи като художествен редактор на различни вестници и списания. За детския вестник „Венче“ пише и рисува комиксите „Вълшебникът от Оз“ и „Озма от Оз“ по Л. Ф. Баум и „Маугли“ по Р. Киплинг. Пенко рисува за същия вестник комикса „Илийчо и Август“ по сценарий на С. Гелев.

През 1991 г. Сотир и Пенко създават списанието за комикси „Рикс“.  За списанието Пенко рисува комиксите „Песента на аксолите“ и „Ефрейтор Нек“ по сценарии на брат си. Сотир пък рисува комикса „Жмак и тайната на пиргите“.

След 1991 г. Сотир работи в областта на графичния дизайн, телевизионната реклама, прави специални ефекти за няколко филма. През 1997 г. публикува стихосбирката „Следобедно кюфте“.

През 1995 г. Сотир и Пенко основават собствена компания за графичен дизайн. За няколко години създават много плакати, запазени знаци, оформления на книги и списания. През 1997 г. те издават албума с комикса „Маугли“ на Пенко.

През 1998-1999 г. написват сценария на филма „Магьосници“ и го реализират като продуценти, а Сотир е режисьор на филма заедно с Иван Георгиев. След година Пенко и Сотир написват сценария и заснемат филма „Колобър“ за Българската национална телевизия. Сотир отново е режисьор на филма.

От 2001 г. до 2007 г. те са продуценти на телевизионния сериал за деца „Приказки за физиката и астрономията“. От него реализират двеста и петдесет епизода. Сотир Гелев е сценарист на стотина от тях.

През 2008 г. и 2009 г. двамата продуцират сериала „Добър ден, господин Жасмин“ (отново за деца).

През този период Пенко сътрудничи с британското издателство „The Salariya Book House“. За него той създава 22 комикс албума, адаптации на прочути литературни произведения. Книги от поредицата излизат в България, Турция, Чехия, Германия, Бразилия и Колумбия.

След 2009 г. Пенко и Сотир започват да работят над поредица от анимационни филми – „Дорога“, „Керата“, „Орбис“, „Вектор и Лектор“, „Имаго“, „Противогаз“ и „Лабиринтът“. Сотир е автор на сценариите. Пенко е продуцент, а двамата заедно са художници на филмите. Сотир е и режисьор (съвместно с Алекс Филипов).

През 2011 г. Пенко продуцира телевизионния филм „Жълто куче“ по сценарий на Сотир Гелев и Мария Николова (тя е и режисьор на филма), а Сотир създава авторския анимационен филм „Пилета“ (римейк на „Пилето“ от 1982 г.).

Сотир и Пенко, заедно със свои колеги от списание „Дъга“, организират групата „Проектът Дъга“, чиято цел е да популяризира и възроди изкуството на комикса в България. През 2012 г. издават албума „Над дъгата“. За този албум Сотир създава комикса „Призрак“, а Пенко рисува комикса „Дичо Пъдаря трябва да умре“ по сценарий на Сотир.

През 2013 г. Пенко илюстрира мултимедийния проект „Приказка за вълшебната флейта“, за работат си по който е отличен с националната награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“. През 2013 г. изданието печели годишната награда „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“: „За цялостно осъществен оригинален проект“ и „За оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различни медии“. Книгата е поставена на второ място в категория „Запалени читатели“ за младежи от 11 до 15 години на наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца – „Бисерче вълшебно“ 2014.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

1,077 преглеждания

Comments are closed.