„Мамо, мързи ме!“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Или как детето да направи това, за което сме го помолили.

Колко пъти родителите чуваме това от децата си, когато ги помолим да направят нещо?! Вероятно стотици.

domashni_zaduljeniq-k

В Академия за добри обноски често идват родители, които се чувстват безпомощни да накарат децата си да направят каквото и да било – да си оправят стаята, да си напишат домашните, да подредят масата за хранене.

Добре е да знаем, че детският мързел е нещо съвсем нормално. Когато децата се занимават с увлекателни игри, а ние ги караме да извършат някакво домашно задължение – ние автоматично ги изкарваме от зоната им на комфорт и първоначалната съпротива е една съвсем естествена реакция. Разковничето за успех е не да ги накараме, а да ги мотивираме.

Ето няколко идеи как да го направим по лек и разбираем начин:

1. Поговорете със своето дете и взаимно си споделете нещата, които не обичате да правите, като изградите ясна логическа връзка между причините и възможните следствия. Например, като майка можете да заявите, че много ви мързи да готвите, но ако спрете да го правите, цялото семейство ще остане гладно. След това дайте възможност и на детето да сподели по същия начин. Идеята е то да разбере, че всички имаме ежедневни задължения, които не са ни любими, но няма как да не ги вършим.

2. Проявете креативност! Помолете детето да персонифицира своя Мързел. Мързелът на моя син например е „дебел, грозен, яде вредни храни и има пъпки“. Когато го домързи да свърши нещо, го питам: “ И какво сега, онзи пъпчивият дебелак ще те победи ли?“ Децата обичат да са победители, затова синът ми хуква веднага да си свърши поставената задача. Можете да предложите на детето си да нарисува своя Мързел и да сложите рисунката на видно място. Вие можете да направите същото. Така ще поставяте на детето предизвикателства, а не задължения.

3. Създайте полезния навик на децата си да се занимават първо със задачките, а после с играчките. Нека детето от малко има самосъзнанието, че преди да се отдаде с ентусиазъм на игри и забавления, е нужно да е приключило с предизвикателствата от ежедневието. Това е от изключителна важност за развитието му като дисциплинирана личност и бъдещия му успех в живота.

И така, готови ли сте да преборите Лошия Мързел?! :)

Автор: Невена Басарова-Дичева
Основател на Първа детска академия за добри обноски, www.kids-academy.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,063 преглеждания

Comments are closed.