Мамо, искам, искааам това! Сега!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 deca-ne-materialisti

Как да научим децата да ценят повече хората, емоциите и преживяванията, а не материалните неща.

Обичайна ситуация: вие и хлапето сте в МОЛ-а. Защо и как сте попаднали там не е важно, там сте и изведнъж мъника се заковава пред пъстра витрина с играчки и започва с молбите: „Мамо, моля те, купи ми…“ или „Искам, искам, моляяяяя…“, а когато усети, че нещата се изплъзват от контрола му, се тръшва и прави сцена, от която ви се приисква да потънете в деветото подземно ниво на търговската Светая светих.

Защо днешните деца са толкова запленени от идеята да приетeжават?

Отговорът е лесен. Децата ни са жертви на безпощадното облъчване с реклами навсякъде, за всичко и по всяко време. Тяхното собственическо чувство и желание да притежават е тотално изкривено. Те от съвсем малки искат да притежават колкото се може повече вещи, и не само, но и да контролират придобиването им. Те порастват с усещането, че всичко, което виждат в рекламите трябва да присъства реално и в ежедневието им – дрехи, обувки, играчки, като успоредно с това свикват с мисълта, че харченето на пари и притежаването на вещи ще ги направи „яки“ в очите на другите, ще даде тласък на самочувствието им и ще повиши удовлетвореността им. Най-лошото обаче е, че децата растат с убеждението, че всичко, дори здравето и щастието може да се купи с пари.

Разбира се, всеки родител иска и се стреми да научи детето си, че истинските ценности са другаде, че те са в близките, в приятелите, в чувствата, в емоциите, преживяванията и спомените, и за разлика от материалните ценности, първите никой не може да им отнеме.

Как обаче да отгледаме дете, което да има устойчиво и трезво отношение към истински стойностните неща в живота?

-          Да се забавляваме евтино

Можете да покажем на децата си, че, за да прекарат времето си интересно и весело, не е нужно да се похарчат купища пари. Парти с танци у дома или домашен театър с приятелите от детската градина ще забавляват цялата компания не по-зле, отколкото което и да било забавление с наети аниматори.
Да научим детето си на хобита, които не изискват сериозни инвестиции, например – рисуване или засаждане на цветя, също би развило тяхното светоусещане по различен начин.

-          Да ги научим на благодарност

Хората, които не познават благодарността обикновено се чувстват разочаровани и недоволни от живота си. Благодарността е онова чувство, което ни прави щастливи. Всеки ден има за какво да благодарим, стига да се замислим. Децата трябва да усвоят този урок. Можем да им помогнем като първоначално им подсказваме за какво биха могли да са благодарни, а след време те сами ще откриват причините за своята благодарност. Материалистите се раждат тогава, когато хората търсят щастието извън себе си. Тогава започва трупането на вещи, а това само засилва чувството за неудовлетвореност.

 -          Да бъдем пример за подражание

Начинът, по който ние живеем, мислим и действаме се възприема от децата буквално. Ние сме пример за тях и докато са малки, те ни следват по петите. Ако не искаме детето ни да е материалист, не бива да си поставяме за цел да притежавате последния модел на iPhone на всяка цена. Нашите погрешни послания ще бъдат възприети то децата ни и много трудно бихме могли да ги изкореним след това. Дори на пръв поглед елементарни, дребни неща, също имат огромно значение за възпитанието. Да се въздържим от недоброжелателни коментари по отношение на друг човек или поведението му също е важно и по принцип е препоръчително, но ако детето ни е наоколо е задължително да не си ги позволяваме. Добре е да помним, че децата се учат от това, което виждат.

-          Да поощряваме добрия опит

Всяко усилие трябва да бъде отбелязано и поощрено, но вместо с купуването на нова играчка, по-добре да е с нещо различно, например разходка сред природата, посещение на музей или галерия, пикник в парка или нещо, което детето обича да прави. Чрез този подход ще можем да създадем спомени, които остават за цял живот. Детето ще се научи да цени взаимоотношенията, чувствата, предизвикателствата и преживяванията си.

-          Да разкрием истината за рекламите

Трудно е да си представим света и живота днес без рекламите. Те са част от тях и няма как да ги избегнем, затова е важно да въоръжим детето си с инструментите, с които да им се противопоставя успешно. Децата разбират лесно дори най-трудните неща, ако търпеливо им обясним на достъпен за тях език. Затова би било добре да им кажем, че рекламите се създават единствено и само с цел да се повишават продажбите на определени продукти, но решението дали да купим и да изберем някой от тях, е изцяло в наши ръце. Децата е добре да знаят, че не всяка вещ, показана по телевизията задължително трябва да бъде придобита, нито ще е ключът към щастие и просперитет.

-          Споделянето

Да убедим детето да споделя е трудна задача. Чудесно е да бъдем добросърдечни и споделящи и да научим децата си на същото, но не винаги тази задача е постижима, а също не е и задължително тя да се превръща в идея фикс. Но дори и де не е от най-споделящите хора, детето ни може да се научи на състрадателност, както и на това, че хората понякога имат нужда и от малко помощ. В това отношение от голяма полза е да го поощрим да участва в доброволчески акции и инициативи. По този начин то ще развие своята идентичност и индивидуалност, а това със сигурност ще го отдалечи от идеята за трупане на материални придобивки.

Ако успеем да се съсредоточим в отглеждането на деца, които са щастливи без помощта на материални награди, те ще са изпълнени с желание да се самоутвърждават по други начини, а не чрез трупане на материални ценности и очаквано е малко вероятно да израснат като материалисти.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,080 преглеждания

Comments are closed.