Малката кибритопродавачка в Театър 199

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Malkata_kibritoprodavatchka_Damianova_58

По Коледа стават чудеса. Тази година едно такова чудо ще се случи в Театър 199  „Валентин Стойчев”, на чиято сцена малките любители на театралното изкуство ще могат да се срещнат с една от най-известните героини на Ханс Кристиян Андерсен – Малката кибритопродавачка.

На 15-и декември (неделя)  2019 г., от 11,30 часа на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев” ще бъде представена новата премиера, на която деца и родители са желани гости.

Другите две представления на „Малката кибритопродавачка“ са на 12-и и 25-и януари.

***

Ханс Кристиян Андерсен е датски писател и поет, роден на 2 април 1805 г. в Одензе. Баща му е бил обущар, а майка му – перачка. Андерсен искал да стане оперен певец и затова през 1819 г. заминава за Копенхаген. Гласът му обаче бил слаб и е приет да учи танци в Кралския театър, но скоро започва да пише и това се превръща в негова съдба. Авторът издава редица успешни романи и пътеписи. Известността, която придобива в родината си, му дава възможност да пътува. Посещава Германия, Англия, Франция, Щвейцария, Италия, Малта и Гърция, като стига до Цариград. Връща се по Черно море и Дунав. Навсякъде е приеман с внимание от най-бележитите си съвременници – Хайне, Юго, Балзак, бащата на Дюма, Дикенс, композитора Роберт Шуман. Андерсен умира на 4 август 1875 г. край Копенхаген, като името му вече е известно по цял свят. От 1835 до 1872 г. той е създал над 150 приказки и разкази, преведени на 125 езика. С творчеството си Андерсен донася голяма слава на своята страна. Затова в негова чест в столицата на Дания е издигнат паметник, превърнал се в символ на Копенхаген – бронзова фигура на малката русалка.

 *** 

Ролята на малката кибритопродавачка се изпълнява от Анна-Валерия Гостанян.

Едно момиче, мъничко на ръст, с големи очи, изпълнени с почуда за хората и за света. Очи, в които плуват снежинки и звезди, тежки колкото детински сълзи. Но очи след миг щастливи като светулки игриви. Такава е тази кибритопродавчка. Таква е и актрисата Анна-Валерия, която прави режисьорския си дебют с тази приказна пиеса. Миньонче с големи и любопитни очи, тя е млад човек с огромна смелост и воля. И въображение – ярко, необичайно, истински модерно!

Снимка: Гергана Дамянова

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

626 преглеждания

Comments are closed.