• No categories

Любимите рецепти на Първите седем за Бъдни вечер

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Основни ястия

postni-pulneni-chushki


Пълнени чушки с нахут

Продукти:
1 буркан печени чушки
200 гр нахут (предварително накиснат за 12 часа в хладка вода и сварен за около 40 мин в тенджера под налягане)
1 глава лук
1 морков
Магданоз
Доматено пюре
олио
Сол
Черен пипер

Начин на приготвяне:
Задушете ситно нарязания лук в сгорещената мазнина. Добавете нарязания морков, 1 лъж. доматено пюре и накрая нахута. Подправете със сол, пипер, долейте малко вода и оставете да поври. След като водата изври, наръсете с магданоз и напълнете чушките. Подредете ги в намазнена тавичка и запечете на 200 градуса за около 15 мин.

Картофена пита с кисело зеле

Продукти:
1 кг картофи
500 грама кисело зеле
50-60 мл олио/зехтин
сол, чубрица, черен пипер и щипка джоджен
Сварете картофите цели, обелете ги докато са топли и ги намачкайте с вилица, добавете подправките и олиото. Нарязаното на ситно и задушено в малко мазнина кисело зеле прибавете към картофите.
И още:
700 гр. праз или кромид лук
няколко сушени червени чушки
сол, черен и червен пипер
пресен магданоз

Приготвяне:
Залейте чушките с гореща вода, за да омекнат, след което ги нарежете на ситно и заедно с лука, нарязан на полумесеци задушете в мазнината за 10-15 минути, докато лука стане прозрачен, добавете подправките като магданоза добавете накрая.
В по-дълбока тавичка сложете половината от картофената смес, Върху нея разстелете плънката от лука и сухите чушки и покрийте с останалата половина от картофената смес. Полейте с още малко олио/зехтин и запечете питата в предварително загрята фурна за около 40 минути на 190-200 градуса докато се получи приятен златист загар.

 

surmicki

Сармички с лозови листа

Продукти:
1 ½ чаена чаша ориз
1 чаена чаша счукани орехи
1 чаена чаша сладка царевица от консерва
100 гр. червени боровинки
1 голяма глава кромид лук
2 средно големи моркова
1 средно голям домат
1 чаена лъжичка сладък червен пипер
½ чаена чаша олио или зехтин
магданоз, копър и джоджен
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Нарежете на ситно морковите, лука, обеления домат и заедно с ориза ги задушете за около 5 минути в дълбок съд с мазнината и малко вода. След това прибавете орехите, боровинките, царевицата, нарязания на шайбички зелен лук, зелените и другите подправки и продължете задушаването още 5 минути. В края на процеса сместа не трябва да отделя течност. Предварително попарете лозовите листа с вряла вода и с приготвената плънка завийте сармичките. Наредете ги плътно една до друга в тенджера, затиснете ги с плоска чиния, залейте с гореща вода и варете 35-40 минути на умерен огън.

ПРОДЪЛЖАВА НА СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2 3

32,057 преглеждания

Comments are closed.