• No categories

Кюфтенца от ориз и коприва

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Kyuftenca s oriz, i kopriva

Кюфтенцата са удобна, бърза и разнообразна храна, както си личи и от тази рецепта – комбинация от коприва, орехи и маслини, крепко споени от силата на ориза и яйцата. Синьото сирене и пармезанът довършват тази чудесна и обла композиция.

Необходими продукти за 4 порции:

– 1 ч. ч. ориз с обли зърна
– 500 г коприва или спанак
– 10 маслини, нарязани на ситно
– ½ ч. ч. орехи, счукани
– 1 яйце
– 100 г синьо сирене, настъргано
– 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
– 2 с. л. пармезан, настърган
– сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Оризът се измива добре и се залива с 2 ч. ч. студена вода. Слага се да заври, покрива се с капак и се оставя на много слаб огън да къкри 10-15 мин. без да се отваря. Когато попие цялата вода, се разрохква с вилица.

2. Копривата се измива и се попарва във вряща вода за 2-3 мин. Изцежда се много добре от водата и се нарязва на ситно.

3. Объркват се оризът, копривата, яйцето, маслините, орехите, лукът и всичко се подправя на вкус със сол и черен пипер. Оформят се кюфтенца, поставят се върху хартия за печене, поръсват се с настъргания пармезан и се запичат за 15 мин. във фурна, загрята до 190° С. Поднасят се с изцедено кисело мляко.

Препоръчани напитки: Добре охладено шардоне без дъб би било идеален компаньон за това интересно ястие.


Рецептата ни предоставиха: 

menu logo  списание Меню
  www.menumag.bg

Опитайте също:

pulnen luk   Пълнен лук

   Вкусни рецепти с круши

   Как да си направим домашна боза

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

2,617 преглеждания

Comments are closed.