Кръщене

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

кръщене, ритуал, православие, християнство, здраве, църква, кръстник

Кръщенето е ритуал, който се прави от всички християни. То е едно от седемте тайнства и един от обичаите, който се е запазил и до днес и който майките не пропускат.

Обикновено кръщаването трябва да се извърши още докато детето е малко или дори бебе. Родителите често избират първата годинка като най-подходящото време за това. Съгласно християнски вярвания, кръщенето представлява очистване на човека от греховете на духа и подготовка за новия живот.

Една от най-важните части на кръщенето е да изберете човека, който ще е кръстник на вашето бебе. Вярва се, че той е духовен родител, водач и покровител на бебето. Той следи дали покръстеното от него дете върви по правилния път. Човекът, който сте избрали, задължително трябва да е кръстен.

Вечерта преди кръщенето, жена от семейството, но не майката, отива при кръстника с вино и пита, за да го „калеса”. В миналото, името на детето е зависило от волята на кръстника. Много рядко детето се е кръщавало с името на дядо си, баба си, още по-рядко на баща си.

Самият ритуал може да се извърши в църква или манастир, като за предпочитане е да изберете по-малка такава, за да не бъде вашето дете кръстено заедно с още 10 деца.  

Ако имате някакви предпочитания, може да изберете и свещеникът, който да извърши този ритуал.

Обикновено родителите избират някой християнски празник или ден, който е специален за тях. Ако детето носи името на светец, може да се кръсти на именния си ден. 

За самото кръщене трябва задължително да носите хавлиена кърпа, сапун, червено вино, погача, мед, празна кутия и нови дрехи, купени от кръстника.

По време на ритуала, свещеникът чете специална молитва, докато кръстникът държи в едната ръка детето, а в другата – свещ. Свещеникът намазва детето с миро – миропомазва кръщавания, като прави малки кръстчета на челото, гърдите и ръцете му. Тук идва и моментът, в който се осъществява и самото „наричане”, което пречиства духа на кръщелника.

След това, детето се потапя в светена вода три пъти в името на Отца, Сина и Светия Дух. Детенцето се подсушава и се обличат новите дрешки. Свещеникът и кръстникът обикалят казана със светена вода три пъти. От косичката на детето се отрязва малък кичур коса, който се поставя в празната кутия. Свещеникът задава въпроси на кръстника, а той отговаря от името на кръщелника.

Накрая на ритуала, погачата, медът и виното се освещават. По традиция, кръстникът трябва да е купил златно кръстче на детето, което също се освещава и се слага на врата на кръщелника.

След приключване на църковния ритуал, може да поканите всички гости вкъщи и да отпразнувате това голямо събитие.

Виж Седем манастира за кръщене

 

 

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Празници

37,563 преглеждания

Comments are closed.