Кой ще вечеря в ресторант Арбат?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Приключи кулинарният конкурс на ПЪРВИТЕ СЕДЕМ и руски ресторант АРБАТ.

На всички, които запретнаха ръкави и сътвориха рецепти с извара, а някои дори ги снимаха и ни ги изпратиха, сърдечно благодарим.

Определено си имаме фаворит, който е най-близо до изпълнението на замисъла, а именно – художествено оформено блюдо.

Мариета Христова е дамата, която намери време да сътвори лебед, досущ като истински, от рецепта, чиято основна съставка е изварата.

IMG_20150825_191745

Ето нейната рецепта:

250 гр. безсолна извара

200 гр. натрошено сирене

2 сварени яйца

чесън на прах или счукани скилидки

200 гр. майонеза направена от: 170 гр.олио, 1 яйце, 1 ч.л. лимон

Съставките за майонезата се разбиват с пасатор в тесен и висок съд.

Майонезата може да бъде от готовите – 1 кофичка, но ние вкъщи я предпочитаме да бъде домашна. За да я олекотим се слагат 1-2 л. кисело мляко.

Смесваме продуктите в посочената последователност. И след това оставяме въображението да се вихри. С тази салата понякога пълня издълбани домати, понякога зелени чушки, разрязани наполовина като лодки. А ето че сега вдъхновени от конкурса сътворихме това.

Оказа се, че в семейството не само Мариета е запален кулинар. Нейният съпруг ни изненада със своя рецепта, която заслужава не по-малко внимание, защото е десерт, и макар да не е оформен според  условията на конкурса, смятаме, че тортата с извара и касис заслужава аплодисменти.

IMG_20150717_214805

Ето и рецептата на Иван от семейство Христови:

3 готови блата

За крема:

1 кофичка заквасена сметана

200 гр.извара

1 пакетче крема сирене

1 пакетче желатин

700 гр. черен касис или други червени плодове

1 чаша захар

1 пакет маслени бисквити

ванилия и ром есенция

За крема се разбиват сметаната, изварата, крема сиренето и захарта. Желатина се приготвя според указанието на опаковката. Когато желатина се втечни на водна баня, се оставя да изстине малко, след което се смесва с крема. Желатинът  задължително трябва да не бъде топъл, защото крема може да се пресече.

В чиния за торта се слага на дъното тънък слой крем.Отгоре се слага блат. Ароматизира се с ванилия и ром (течни). Намазва се с приготвения крем. Поръсва се част от касиса върху крема, така че да е равномерно разпределен. Слага се втория блат и процедурата се повтаря. След поставянето на третия блат тортата се намазва с крема и вече развихряте своята фантазия как да я украсите. Тортата е лека и вкусна!

Може да се приготви и без желатин и пак се получава вкусен крем. А плодовете могат да се заместят със всякакви други червени дребни плодове – ягоди, боровинки, малини, червен касис.

Изглежда трудно, но е лесно дори за хора, които нямат опит като мен!

Семейство Мариета и Иван Христови повече от заслужено ще похапнат в ресторант АРБАТ руски традиционни специалитети.

Вторият ваучер ще отведе в ресторант АРБАТ Али, благодарение на нейния чийзкейк с извара.

Ето нейната рецепта:

409006_2671480031681_1059737628_n

Чийзкейк с извара

ПРОДУКТИ:

200 г обикновени бисквити

125 г краве масло

300 г безсолна извара

1 к.ч. захар

1 кофичка заквасена сметана – 290 мл

настъргана лимонова кора

настъргана портокалова кора

1 бурканче сладко от боровинки – 300 г

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Бисквитите се натрошават на трохи в кухненски робот и след това се смесват с разтопеното масло. Така получената смес се оформя като блат и се притиска хубаво в избраната за сладкиша форма. Оставя се в хладилник докато се приготви плънката.

Изварата се разбива добре със захарта. Когато стане на крем се прибавя настъргана лимонова и портокалова кора съответно от един лимон и един портокал. Добавя се и заквасената сметана и се разбърква хубаво. Получената смес се изсипва върху блата и сладкишът отново се поставя в хладилника, за да стегне хубаво. След поне 3 часа се намазва обилно със сладко от вишни, което ако е твърде гъсто, може да се разтопи леко в микровълнова печка.

Третата награда отива при Криси, която ни изпрати толкова лесна, лека, евтина и вкусна рецепта, че не сме се колебали изобщо дали да  я изпратим на среща с руската кухня.

Ето я и нея:

ПРОДУКТИ:

2-3 супени лъжици кисело мляко

3-4 суп. лъжици извара

2 чаени лъжички горчица

сух магданоз или чубрица

черен пипер

сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Киселото мляко и изварата се разбъркват до получаване на еднородна смес. Добавя се горчицата. Овкусява се със сол, пипер и  зелена подправка по избор. Много подходящ за намазване на брускети, сандвичи, а ако добавите босилек би бил чудесен сос за паста.

Скъпи приятели, надяваме се, че сме провокирали кулинарните ви желания и фантазия и благодарение на нашия конкурс поне веднъж в последната една седмица сте сготвили за любимите си хора рецепта с извара – богата на калций, витамини и минерали и така полезна за всички, но най-много за децата, чийто скелет има нужда от тези вещества в периода на формиране и растеж на скелета.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,291 преглеждания

Comments are closed.