Колко телевизия може да гледа детето ми?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-gleda-tv-k

Аз и мъжът ми сме от хората, които обичат да гледат телевизия. С кеф. Дъщеря ми обаче не показваше никакъв интерес към светещите образи и зарибяващи песнички, които дават по детските канали. Ние чак бяхме малко фрустрирани, защото често ставахме свидетели на буйстващи деца, чиито родители ги успокояваха само с едно пускане на видео клипче на телефона или таблета си и ей го на, мир за всички  и то за дълго време. Тайно им завиждахме. Дет се вика и ние искаме малко от това райско спокойствие. Но допреди 15 месеца тя просто не се интересуваше. Не й пукаше, какво ще й пуснем, извръщаше глава от екрана и това е.

И после изведнъж започна да й пука. МНОГО.

Сега би могла да гледа детското си сериалче цял ден, ако я оставим и често се вбесява, когато филмчето свърши, започва да сочи дистанционното и да вика към мен, че иска да й пусна следващата серия.

Както казах, аз обичам да гледам телевизия. И като родител за първи път исках да споделям всичко с дъщеря си. Затова, когато прочетох, че Американската педиатрична асоциация не окуражава гледането на телевизия, никаква телевизия за деца под 18 месеца (позволеният лимит за деца от 2 до 5 е 1 час), бях леко втрещена. И така ангелът на майчината вина внезапно се материализира на рамото ми и започна да ми нашепва на ушенце, че детето ми ще се превърна в социопат, на когото всяко човешко чувство е чуждо. Но да си призная аз наистина го преживях тежко. Нула телевизия за детето ми ми изглеждаш невъзможно, особено предвид, че аз работя от вкъщи и често телефонът или лаптопа ми са пред лицето на дъщеря ми. Затова реших да се допитам, какво правят другите майки в моето обкръжение. Как се справят?

За много от семействата здравият разум надделява над всичко останало

„Опитвам се да не се тревожа за това,“, ми каза Ани. „Децата ми винаги избират да играят навън или вкъщи. Имаме дни, в които гледаме телевизия по цял ден, а в други – изобщо не го включваме“.

Лили също каза, че окуражава децата си да прекарват колкото се може повече време навън, но си имат тв-вечери, в които ядат пица, пуканки и гледат нещо забавно.

Някои майки използват алтернативи на телевизията

Едни наши познати, например, пускат музика, вместо да включват телевизора, така децата чуват някакъв звук около себе си, но реално не гледат екрана. Всъщност тази идея толкова ми хареса, че веднага я изпробвах с дъщеря ми. Когато започна да ми сочи дистанционното с рев да й пусна нова серия, аз включих на радио канала и започнахме да танцуваме в средата на хола. Сега, според Българската педиатрична асоциация това сигурно също се брои „за време пред екрана“, но аз наистина съм в шах, как бих могла да я откъсна от него, след като екраните са навсякъде около нас – телефон, таблет, игри, детски играчки.

Правилата за телевизията не са общовалидни за всички 

Мария споделя: „Ние си правим тв вечер веднъж или два пъти в седмицата, но синът ми обикновено така пощурява, когато тръгна да изключвам телевизора, че напоследък гледам да го правим все по-рядко.“

“Като цяло се стараем да подбираме внимателно какво и кога да гледат Калина (7 г.) и Матей (6 г.). “, споделя с нас Димитър, „Телевизията е сведена до минимум – привечер малко NG Wild или някое кулинарно предаване, но не всеки ден. Имат право на едно детско филмче на ден, като това са филми, които ние сме подбрали и също така по половин час на всеки да играят някоя от свалените за тях игри на таблета. Уикендите програмата варира отново в тези или малко над тези граници.“

В семейството на Али и 4-годишната Катерина нещата стоят по следния начин: „До 2-годишна не е гледала телевизия изобщо. Сега й позволяваме да гледа „Лека нощ, деца!“ и някакво детско филмче, докато й сушим косата. Към телефоните има интерес в последните 6-12 месеца, като разполага с приложения за игра и учене на испански и английски и едно с различни пъзел игри. Понякога, когато поиска й пускам песни в youtube. Тя няма желание да стои с часове пред телевизора или компютъра.“

Родителите на Ади са късметлии, те споделиха с нас, че: „При Адриан (3 год.) няма ограничения, той не прекалява, но ако ми се стори, че вече дълго време е пред телевизора го заигравам с нещо и той не се противи.“

В бъдеще ще се опитам да не се стресирам прекалено много от факта, че дъщеря ми обича да гледа телевизия, но ще се опитам да подходя по-разумно в това, какво и кога е позволено да се прави

Сещам се какъв беше моят опит като дете с телевизията. Аз гледах много телевизия, МНОГО и си мислих, че майка ми е образец за прекрасен родител. Това, което беше важно обаче е, че тя никога не ме оставяше сама в стаята с телевизора. Винаги беше около мен и винаги знаеше и контролираше, какво точно гледам, много често след това водихме разговор и ме разпитваше какво съм видяла и научила.

Когато дойде времето да й пускам филми за възрастни, ще започна с класически такива и съм сигурна, че ще се окаже голям фен на Кари Грант.

Първите седем

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,413 преглеждания

Comments are closed.