Коледа по света – Австрия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

christmas-austria

Искате да знаете как се празнува Коледа по света? Предстои да ви разкажем за различни страни и техните коледни обичаи. Знаем, че всички християни по света на Коледа празнуват едно и също събитие – раждането на Божия син. А защо тогава на някои места обичаите на празнуване са така различни един от друг и съдържат толкова разнообразни елементи. Това се дължи на уникалния облик на всеки отделен народ, който е приспособил християнския празник към своите собствени традиции и специфики. Така Коледата по света става още по-весела и цветна.
Днес до голяма степен развлекателната индустрия е комерсиализирала и унифицирала някои елементи от празника, но все пак, в отбелязването му от всяка отделна страна, е останало по нещо специално и характерно само за нея.

Австрия

Коледните приготовления започват от 6 декември, когато и в Австрия, както у нас, се празнува денят на св. Никола. Този светец е свързан с различни локални традиции в различните страни и именно затова в изображенията в Австрия той винаги е придружаван от страшно същество, подобно на дявола. Заедно с него св. Никола обикаля къщите и пита дечицата дали са били добри или лоши. Добрите получават бонбони, сладки и ядки.

В някои традиционни австрийски домове още на този ден елхата се украсява и подготвя и под нея се слагат готовите и опаковани коледни подаръци. Те се отварят след празничната вечеря на 24 срещу 25 декември. В същата тази нощ преди Коледа по къщите минават певци на традиционни коледни австрийски песни и накрая всички отиват в близката църква, за да посрещнат Рождеството.

Любопитно е, че именно в Австрия за пръв път е изпята популярната песен, превърнала се в коледен химн по цял свят – „Тиха нощ, свята нощ”. Това става през 1818 г. в Оберндорф. Свещеникът в оберндорфската църква с разочарование открил, че огранът и другите музикални инструменти не работели и коледната служба била пред провал. Тогава музикантът Франц Бауер предложил да изпълни наскоро написаната от него коледна песничка. Днес тя се пее по всички кътчета на земята на повечето световни езици.

На празничната трапеза в Австрия се сервира шаран. След вечеря на 24 декември децата трябва да изчакат специалния камбанен звън и едва тогава да отворят подаръците си. Всички си пожелават: „Весела Коледа!”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

6,352 преглеждания

Comments are closed.