Коледа по света – Аржентина

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

christmas-in-argentina

Не се изненадвайте, ако попаднете в Аржентина по Коледа и там няма сняг, вятър и студ. Както в много други страни по света, така и в Аржентина коледните празници съвпадат с топлия сезон в страната. Затова, вместо с шалове и шапки, аржентинците са по къси ръкави и търсят прохлада. Това е една от основните разлики в сравнение с празнуването на Коледа, с което ние сме свикнали.

В Аржентина се пресъздават сцени от Христовото Рождение, украсява се коледно дръвче, разменят се подаръци. Приготовленията започват доста преди самия 25 декември – La Navidad. Поради топлото време и специфичните температурни условия, на празника хората могат да си позволят да излязат навън, да се срещнат с приятели, да пеят и танцуват. Топлият манталитет на хората и атмосферата придават на Коледата особено очарование. Палят се фойерверки, лампички, елхички. Честването на празника официално трае 12 дни и завършва на 6 януари – с деня на Тримата крале.

Коледата тук е близо до тази в Испания – празнува се денонощно, без умора, с много песни и танци. Специалната вечеря се сервира на 24 декември вечерта и включва риба, свинско и традиционно ястие от пълнени домати. Ninosenvuettas е любимо хапване на аржентинци и представлява пържола, гарнирана с лук, варени яйца и много подправки. За десерт се хапва сладък хляб, изпечен с плодове, стафиди, ядки.

Елхичката се украсява с цветя, свещи и гирлянди.

Тук на Коледа се правят специални и много красиви хартиени фенери, които се запалват и се пускат в небето. Всичко се случва на открито, което е характерна особеност, правеща аржентинската Коледа уникална.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Празници

4,406 преглеждания

Comments are closed.