Коледа по света – Англия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

christmas-england

В Англия традицията е свързана с обичая, наричан mummering. Той датира още от Средновековието, в което пировете с маски са много разпространена алтернатива на ежедневния ритъм на живот, подчинен на строга социална йерархия. Всеки трябва да сложи някаква маска и да играе всичко друго, но не и себе си. Тези коледни игри все още са практикувани в по-традиционните семейства, в малките градчета и училищата.

Английският белобрад стрец се нарича Father Christmas. Разбира се, и в Англия празникът до голяма степен е унифициран и там също може да срещнете навсякъде наименованието Санта Клаус. Той носи дълго червено наметало и е придружаван от вечните си дружки – елените. Обикновено оставя подаръците през нощта на 24 срещу 25 декември, но те се отварят на другия ден – самата Коледа, преди празничния обяд.

Смята се, че празнуването на Коледа в Англия започва през далечната 596 г. сл. Хр., когато християнството е пренесено по тези земи.

Много празничен в Англия е денят след Коледа – 26 декември, Boxing Day. Името му идва от специални кутии, поставяни в църквите, в които се събират дарения за бедните и бездомните. На този ден децата минават през всички членове на семейството и гостите и събират пари в специални кутии – касички, които чупят, след като напълнят.

В малките селца и градчета все още се ходи на нощна литургия – на 24 срещу 25 декември.

Празничната трапеза се слага не вечерта на 24 декември, а през деня на 25 декември. На нея задължително присъстват два вида месо – патица (английска традиция) или пуйка (американска традиция) и още едно месно ястие, което обикновено съдържа бекон и наденички, така любими на британците. Те са придружени от зеленчици и сос. За десерт има пудинг със сос от бренди.

В миналото обичаят е бил в деня преди Коледа да се яде само особен вид каша, направена от царевица. Но днес тази традиция се спазва в малко семейства.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Места Полезно Празници

9,800 преглеждания

Comments are closed.