Когато електронните устройства са полезни и за родителите, и за децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

KV1

Всеки родител се е сблъсквал с въпроса докога да пази електронните устройства далеч от детето си. Всички знаем, че децата лесно свикват с телевизията, таблета, смартфона, а често възприемат възможностите на устройствата много по-бързо от някои родители. Но кой не е изпитвал угризения, ако си спечели спокойствие като остави за по-дълго време детето да погледа анимационни филмчета или да поиграе на електронна игра на таблета? Е, има случаи, в които използването на електронни устройства не само носи удобство за родителите, но е полезно и за тях, и за децата им … И всички са доволни, без угризения и притеснения.

Като електронната система за столово хранене в столичното 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“. Първият по рода си проект в България „Здравословно училище“ е реализиран с ноу-хау и инвестиция на Mastercard  от ОРАК Инженеринг. Дигиталната платформа позволява на родителите на учениците от първи до четвърти клас да зареждат електронни купони за училищния обяд на детето им вместо да закупуват досегашните хартиени купони. Учениците пък получават заредени електронни карти, с които само чрез докосване на четеца в столовата получават порцията, поръчана и заплатена по дигитален път от родителите им.

„Електронната система е много удобна за всички – ние вече можем да проверяваме онлайн седмичното меню, да проверяваме информация за всички алергени, съдържащи се в продуктите, да проследяваме дали детето е използвало порцията си“, споделя Янко Бахчеванов, родител на ученик в 119 СУ. „Голямо удобство е и опцията да заплатим онлайн по всяко време, от всяко място, през лаптоп или телефон. Край на чакането на опашка всяка седмица, край на притесненията дали детето няма да изгуби хартиения купон.“

Според Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, важна промяна, която носи проектът е, че децата използват заредените карти и по този начин откриват отрано предимствата на дигиталните продукти. „По този начин те ще свикнат с електронните устройства от малки и ще са по-подготвени за момента, в който ще пораснат и ще станат пълноправна част от все по-дигитализиращата се обществена и работна среда.“

Внедрената в 119 СУ система носи на родителите и още една възможност. Без да инвестират допълнително време и средства те могат да допринесат както за подобряването на училищната среда за своите деца, така и за осигуряването на достъп до образование за деца от общества в риск. За всеки закупен през онлайн платформата на 119 СУ с карта Mastercard обяд, компанията дарява средства за закупуване на системи за пречистване на питейна вода, които скоро ще са достъпни по всяко време на учебния ден за всички възпитаници на средното училище в столицата. Наред с това, средства се отделят и за фонда на Световната продоволствена програма (WFP) към ООН за осигуряването на един училищен обяд за дете в Руанда. В редица рискови общности липсата на осигурено училищно хранене е причина за отпадането от образователната система на голям процент от децата. С гарантирането на училищния обяд, те ще получат възможност да останат в училище и да учат, за да станат по-продуктивни, когато пораснат и по този начин да допринесат за развитието на по-добра среда в семействата, обществото и икономиката.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Новини

Етикети:

887 преглеждания

Comments are closed.