Калий – ключът към здрава бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pregnancy-nutrition

Калият е един от най-важните минерали за бременната и кърмещата жена. Той не само помага за поддържане на водно-електролитния баланс, но и изпраща важни нервни импулси, с които подпомага работата на мускулите, поддържа нормално и стабилно кръвно налягане и помага на тялото в освобождаването на енергията, натрупана от протеините, мазнините и въглехидратите и ускорява елиминирането на отпадъчни продукти в организма.

Калият спомага за намаляване на оттоците и подуването, които са често срещан дискомфорт по време на деветте месеца. Недостигът на калий също така може да доведе до болезнено свиване на мускулите (крампи) на краката, които са проблем за много бременни жени.

По време на бременността кръвният обем се увеличава с невероятните 50%, което означава, че в този период организмът жената се нуждае от по-голямо количество калий. Настоящите препоръки за бременни жени е 4000 милиграма калий на ден. Ако кърмите, ще се нуждаете от 4500 мг на ден. За да сте сигурни, че приемате достатъчно най-добре е да се консултирате със следящия бременността ви лекар и да обсъдите диетата си. Той ще реши дали е нужно да приемате този минерал като добавка и по колко, ако не успявате да се снабдите с него чрез храната. С един разумен хранителен режим, може да си набавите нужната дневна доза без проблем, като включите в менюто си някои от следните храни: боб, леща, грах, прясно и кисело мляко, банани, доматен сос, портокалов сок, броколи, пъпеш, картофи, ябълки, спанак, сладки картофи, гъби, сок от моркови, сушени сини сливи, риба.


Още за храненето през бременността:

vegetarian-during-pregnancy   Вегетарианци по време на бременността

food-for-healthy-pregnancy   Храна за успешно раждане

bremennost vitamini hranene3   За витамините, минералите и бременността

   Хранене при гестационен диабет

   Храни, които е добре да избягвате по време на бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бременност Здраве

3,272 преглеждания

Comments are closed.