Какво знаем за гените на децата и превенцията на фамилните заболявания? (част втора)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Първата част на този материал можете да прочете ТУК.

deca-zatlustyavane

3. Да познаваме факторите, свързани със заболявания, на които може да влияем

• Фамилна обремененост
Макар на пръв поглед да ни се струва, че фамилната ни обремененост не може да бъде преодоляна, всъщност в днешно време науката е напреднала дотам, че ни помага да влияем на недобрата изява на някои гени в семейството ни. На помощ идва персонализираното здравеопазване и науките нутрегенетика и нутригеномика, които разглеждат взаимодействието между гените и реакциите на организма ни към определени хранителни елементи. Благодарение на съчетанието между генетичен профил,подходяща диета и спорт, можем значително да намалим рисковете от изява на дадени болести, а точно това се оказва ключово за превенцията на фамилните заболявания.

• Заседнал начин на живот
Изначално в човешката природа е заложено да се движим, а какво остава за малчуганите, които са пълни с енергия и любопитство. Непривично е да загърбят движението, без значение дали то е плуване, футбол, каране на колело. Няма дете, което да не желае да се движи, по-скоро има неправилно изградени навици и пример за подражание, които следва. Заседналият начин на живот стои в основата на редица заболявания, защото разумното движение е здраве.

• Консумация на висококалорични храни и напитки
Баничката и желираните мечета са любими, но те не би следвало да се превръщат в основна част от детското меню. Колкото по-нездравословна храна приемат децата, толкова повече привикват към вкуса ѝ, докато в един момент се случва така, че отказват да консумират зеленчуци и плодове. Затлъстяването идва като следствие от неправилен подбор на храна, а това води след себе си редица здравословни проблеми. Не винаги закръгленото дете означава здраво дете.

• Наднормено тегло и затлъстяване
Вследствие на заседналия начин на живот и консумацията на висококалорични храни и напитки, децата могат да развият наднормено тегло и затлъстяване, които от своя страна водят до редица здравни рискове в продължение на целия живот. По данни на Световната здравна организация глобалното увеличаване на детското затлъстяване и липсата на физическа активност,играят ключова роля за развитие на диабет тип 2. Освен това, затлъстялото и обездвижено дете е изложено и на рискове от нарушения в опорно-двигателната система, дислипидемия, проблеми с храносмилателната, със сърдечно-съдовата система и др.

4. Да не търсим оправдание в гените
Често сме чували, а дори и ние самите като родители сме употребявали фразата „Той/тя е като мен. Какво да правиш – ген!” Гените (поне засега) не могат да бъдат променени, но изявата на някои от тях може да бъде повлияна, така че да се намалят здравните рискове, свързани с тях. Колкото повече информация притежаваме за проблемите в родословието и метаболизма на децата ни, толкова по-адекватни и съобразени с малчуганите ще са грижите ни.

В България вече могат да бъдат извършени генетични изследвания, които ни помагат при превенцията на някои социално-значими заболявания. Тези изследвания ни дават ценни насоки как да съобразим хранителния и двигателния режим на децата си според гените им, за да могат мъничетата да поддържат добро здраве и оптимална физическа форма.

Оправданията са най-лесното, което можем да направим, но добрата новина е, че неблагоприятните фактори като заседнал начин на живот, нездравословна храна, дори фамилната обремененост могат да бъдат управлявани разумно според индивидуалните генетични заложби. Начин на живот, съобразен с нуждите на децата ни, е най-добрата превенция.

5. Да изградим подходящи навици
Превенцията включва и отговорност при изграждането на навиците на децата. Често срещана гледка е малко момиче или момче, което буквално имитира родителя си. Да, защото децата следват примера, водят се от модела, който наблюдават. Ето защо от решаващо значение е какво „показваме” на децата си. Ако вечеряме късно вечер, ако посягаме към баничка, а не към ябълка или краставица, ако лежим на дивана и забравяме за спорта, едва ли детето ни ще действа по различен начин. Лошият навик се изкоренява трудно. Поради тази причина се стремете да избирате плодове и зеленчуци заедно с децата си, въвлечете ги в спорт, който харесвате и вие, научете ги да се отнасят отговорно към здравето си. Здравето е резултат от подходящи навици и малки ежедневни избори. Защото ако децата ни са здрави днес, те ще бъдат и здрави възрастни утре!

Източник: NutriGen
Статията е подготвена със съдействието на д-р Олга Антонова – генетичен и медицински консултант към NutriGen

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,306 преглеждания

Comments are closed.