Какво е тофу и здравословно ли е за бебето ми

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

tofu

Тофу е извара от соево мляко. То е неферментирала соя и е неизменна част от много национални кухни. Тофу е чудесен източник на желязо, протеини и калций. Тофу и всички соеви продукти продължават да са заобиколени с много неизвестни. Има проучвания, които доказват полезния им ефект, и други, които доказват точно обратното.

Тъй като тофу е соен продукт, не трябва да го давате на бебе, което е алергично към соя.

Тофу е разнообразна храна и може да бъде консумирано сурово, запечено, запържено, в супи, в бульони и с варива. Тофу е идеално за храни с пръсти и като заместител на месото. Тофу, както и други източници на протеини като месото, обикновено се въвежда на 8 месеца, тъй като е малко по-трудно смилаемо. Винаги се консултирайте с педиатъра си преди да започнете да захранвате бебето си с определена храна.

Има три вида тофу: гладко, меко и твърдо

Твърдото тофу съдържа най-много желязо и протеини и е второ по количество калций. „Твърдо“ е малко подвеждащо наименование, тъй като реално то не може да е такова.

Хранителни вещества в 120 гр.

Твърдо тофу

Меко тофу

Гладко тофу

Калории

120

86

72

Протеини (гр.)

13

9

9.6

Въглехидрати (гр.)

3

2

3.2

Мазнини (гр.)

6

5

2.4

Наситени мазнини (гр.)

1

1

Холестерол

0

0

0

Натрий (мг.)

9

8

30

Фибри (гр.)

1

Калций (мг.)

120

130

40

 

tofu

Кога мога да давам на бебето си тофу?

Тофу е храна, богата на протеини, която несвикналото стомахче на бебето може да смила по-трудно. Заедно с месото и жълтъците и други по-сложни протеини, повечето педиатри препоръчват захранване с тофу не по-рано от 8 месечна възраст. Тъй като тофу е соев продукт, не трябва да го давате на бебе, алергично към соя.

! Най-добре е да купувате органично произведени тофу и соя колкото е възможно по-често.

Приготвяне, съхраняване и сервиране на тофу

Когато отворите тофуто, изцедете соса и подсушете тофуто в суха кърпа. Можете да го нарежете на парчета според плановете ви за приготвянето му. Ако смятате да го блендирате или натрошите, най-добре е да го нарежете на малки кубчета.

Тофуто може да се съхранява в хладилник до 7 дни. Трябва да се държи в кутия с вода, като водата се сменя всеки ден или поне на 2 дни.

Тофуто може да бъде замразено, но ще стане по-поресто и често потъмнява и придобива цвят на карамел. Ако искате да го замразите, просто го сложете в найлонче за замразяване и го поставете във фризера или направо сложете цялата кутия. Размразете го, като го оставите да постои на стайна температура, а не в микровълновата фурна.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

8,715 преглеждания

Comments are closed.