Как се сбъдват мечтите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nedonoseni-deca-k

Семеен център за недоносени деца и техните родители ще бъде открит на 17.11.2017 година. Това събитие ще съвпадне и с отбелязването на Световния ден на недоносените деца у нас.

На същата дата преди една година стартира и кампания за набиране на средства, за да бъде осъществена тази идея, която е от жизненоважно значение за повече от 6000-те семейства, които се сблъскват с проблема недоносеност всяка година в България.

 У нас все още не съществува национална програма за проследяване на преждевременно родените деца, което ги поставя в повишен риск от късно откриване и адресиране на проблеми в развитието, възникнали вследствие на ранното им раждане: затруднения в говорното и двигателното развитие и координацията, нарушена памет и възможност за концентрация, дислексия, диспраксия, дискалкулия, емоционални и психологически проблеми. Всички те могат да бъдат предотвратени или влиянието им върху детето да бъде драстично редуцирано, ако бъдат своевременно открити и адресирани.

Мисията на специалистите в Семейния център за недоносени деца „Малки чудеса“ е да се задълбочи подкрепата, която ще предоставят те, и да бъде разширен спектъра на услугите в помощ на семействата.

Семейният център е модерно оборудван и разполага с три помещения, в които ще се провеждат консултации със специалисти в областта на ранното детско развитие – психолози, логопеди, специалисти по ранна детска интервенция и двигателно развитие, музикотерапевт, ерготерапевт, консултанти по кърмене. Родителите и децата ще имат възможност да посещават психотерапевтични групи. Редовно ще се провеждат и различни други групови занимания: арт-ателиета, групи за игра, музикални занимания, лекции на теми, засягащи отглеждането на недоносените деца, училище за родители.

Дните до откриването ще преминат под надслов „Виж как се сбъдват мечтите“. В рамките на този един месец фондацията организира поредица безплатни образователни семинари за родители, както и забавления за самите малчугани.

Първите от поредицата срещи са Детско караоке с проект „Маргаритка“ на 14.10.2017г (събота) и лекция на Маргарита Габровска, логопед и специалист по ранно детско развитие на 15.10.2017г. (неделя).

В следващите седмици предстоят срещи на семействата с водещи специалисти по двигателно развитие (Цветелина Миланова), кърмене (Христина Янева – Хедра), ерготерапия (Руслана Анастасова), психология (Михаела Виденова).

Предстоят и лекции, насочени специално към родителите на недоносени деца, от водещи неонатолози и медицински специалисти. Ще излъчим също документалния филм „Животът, който предстои“, разкриващ разтърсващите преживявания на едно семейство с недоносено бебе.

Повечето от събитията не са строго фокусирани върху недоносените, а биха могли да бъдат полезни и на родители на деца с други особености в развитието, а детските събития са отворени за всички!

Фондация „Нашите недоносени деца“
www.premature-bg.com
web.facebook.com

rp_nedonoseni-deca-logo.jpg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

650 преглеждания

Comments are closed.