Как да помогнем на дете, което бърка кирилица и латиница

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

azbuka

Ето,че успях да събера мислите си по този въпрос! Нямам претенции за абсолютна изчерпателност, тъй като проблемите в усвояването на даден език са строго индивидуални. Следва преодоляването на трудностите да се съобрази и нагоди към всяко едно дете. С други думи-това, което може да подейства прекрасно при едно дете, може да се отрази негативно при друго. Заради това, в тази статия предлагам действия, които съм изпитала и работят добре. Нюансите можете да определите сами, заедно с детето или с неговия учител/терапевт.

Можете да прочетете „Защо децата бъркат кирилица с латиница“ – ТУК.

Трябва да знаете мащаба на проблема.

Как бихте определили трудностите на детето -леки,средни,тежки? Когато оцените положението, ще ви е лесно да откриете правилната посока.

Какви са вашите опции?

Спрямо вашите приоритети и разбирания, можете да действате по различен начин. Моят съвет-да се работи за облекчаване на трудностите, а не да се засипва детето с още повече упражнения и да му стане още по-трудно.

Вие решавате дали има или няма време за научаване на втория език; дали бихте пробвали сами да обясните на детето или предпочитате да ползвате услугите на учител/ логопед/ терапевт.

Ето няколко идеи за вкъщи:

Можете да съпоставите двете азбуки, както и техните звукове.

Седнете с детето и напишете двете азбуки на един голям картон. С моливи оцветете буквите, които си приличат, които се различават и еднаквите. На друг картон направете същото за звуковете. Не забравяйте да уточните разликата между звук и буква!(звуковете се чуват и говорят, буквите се четат и пишат, или с други думи буквите са „картинките“на звуковете).
Обърнете специално внимание на еднаквите букви, но с различно произнасяне и на еднаквите звукове с различно изписване. Тази пригледност може да се окаже достатъчна за изкореняване на проблема.

Можете да измислите заедно с детето различни игри, в които то да открива или да си измисля грешки.

След като сте уточнили разликите в изписването и произнасянето, можете да затвърдите наученото в игри.  Вие пишете нещо грешно, детето ви поправя. То пише нещо грешно, вие трябва да откриете неговата грешка. Колкото по-весела и забавна игра направите, толкова по-добре детето ще затвърди наученото.

Можете да спрете ръкописното писане за определено време.

Понякога ръкописната азбука идва в повече. Има училища, в които се държи на ръкописното писане и на чуждия език. Ако забележите, че детето се затруднява и грешките изобилстват при ръкописно писане, забавете темпото там. Уточнете изписването на буквите бавно и отначало.

Можете да спрете за известно време изучаването на втория език.

Не казвам да се конфронтирате с учителката по английски език в училище.Тук визирам частни уроци,курсове, допълнителни занимания у дома. Ако положението е много объркано, дайте „въздух“ на детето, да научи първо единия език, после другия. Понякога пренатоварването с упражнения за наваксване дават по-лош резултат от простата почивка.

anna_ss

Този материал ни беше любезно предоставен от:

Анна Влаева - Логопед, личностен консултант
Тел: 0885 396946


Повече за автора ТУК

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,305 преглеждания

Comments are closed.